Разпространението на фалшива информация, особено по време на кризата с коронавируса, е огромна заплаха и журналистите трябва да гарантират, че обществеността е добре информирана в този важен момент.

По случай Международния ден за проверка на фактите (2 април) британският сайт Journalism.co.uk предлага обзор на полезни онлайн ресурси, ръководства и инструменти за проверка на факти, които могат да помогнат при разобличаването на неверни твърдения или фалшиви изображения.

FotoForensics

Този безплатен сайт позволява на потребителите да проверяват доколко редактирано е дадено изображение. След качване на снимка или въвеждане на нейния URL адрес услугата осигурява бърз анализ на метаданни, цветове и „цифрови пръстови отпечатъци“. Сайтът предлага и ръководства за ползване, за да помогне на потребителите да разберат резултатите.

Creddar

Този нов безплатен онлайн инструмент оценява достоверността на дадена статия въз основа на обратна връзка, предоставена от регистрирани потребители и журналисти. Потребителите могат да оценяват отделни статии и да отбележат дали съдържанието ѝ е достоверно, пристрастно или погрешно.

Our.news

Our.news е безплатно разширение за браузърите Chrome и Firefox. То предоставя анализ на елементите, от които се състои дадена новинарска статия – почти по същия начин, по който етикетите на хранително-вкусовите продукти предоставят информация за хранителния състав върху опаковките. Подобно на Creddar, услугата получава данни от потребителски оценки за доверие към източника, достоверност на съдържанието и др. Тя предоставя и информация за издатели и автори, както и за проверка на фактите, извършена от трети страни като Snopes и factcheck.org.

Търсене на изображения с Google

Един от най-известните начини за онлайн проверка на изображения е търсенето на изображения с Google, чрез което може да проследите в кои сайтове се е появила определена снимка и да проверите дали изображенията, които използвате, са легитимни.

Обучение „Отразяване на коронавируса“ от First Draft

Организацията за проверка на фактите First Draft наскоро стартира безплатен онлайн курс в помощ на журналистите, отразяващи кризата с COVID-19. Курсът има за цел да обясни как и защо се разпространява фалшива информация, да сподели най-добрите практики около журналистическото отразяване на пандемията и да предложи съвети за защита на психическото и емоционалното здраве на журналистите. First Draft предлага и набор от инструменти за верификация, които улесняват процеса на проверка на фактите от начинаещи потребители, както и ръководства за потвърждаване на фото и видео съдържание.

Full Fact

Британската неправителствена организация за проверка на факти Full Fact предоставя безплатен комплект от онлайн инструменти и кратки напътствия за откриване на подвеждащо текстово или визуално съдържание и на съмнителни източници.

IFCN EduCheck Map

Международната мрежа за проверка на фактите предлага база данни с проекти, ресурси и организации от цял свят, които помагат за подобряване на медийната грамотност и разобличаване на дезинформацията.

Източник: Journalism.co.uk


Още по темата