Онлайн обучения с Google News Initiative

555

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) организира две обучения на тема „Google инструменти за репортажи и проверка на факти“ на 20 април (вторник, 10:30 – 12:00 ч.) и „Журналистика с данни: възможности и трикове за търсене с Google“ на 21 април (сряда, 10:30 – 12:00 ч.) съвместно с Google News Initiative. Уебинарите ще се проведат онлайн в платформата Zoom и са насочени към професионални журналисти, студенти и медийни експерти. Специален гост и обучител ще бъде Пьотр Зиелински, представител на Google News Lab за Централна и Източна Европа.

В първото обучение ще получите ценни практически съвети за разказване на истории с помощта на най-новите инструменти на Google Earth и Google Earth Studio. Ще разберете как да проверявате автентичността на изображения и видеоклипове, както и да разпознавате фалшиви новини с помощта на Google Fact Check Tools.

Второто обучение ще бъде посветено на работа с бази данни и инструменти, които помагат на журналистите графично да представят своите идеи и да добавят визуален елемент към журналистическите си материали.

Тазгодишният гид в света на дигиталното новинарство ще бъде Пьотр Зиелински – журналист, обучител, собственик на медийна консултанска агенция MediaLeaders. Доскоро той е из