Според проучване на News Co/Lab над една трета от 4854 анкетирани американци не успяват да различат фалшива новина от истинска. Не сте сигурни дали уебсайтът, на който сте попаднали, заслужава доверието ви? Използвайте тези осем инструмента, за да проверите валидността на информацията и източниците от интернет.

Botometer
Уебсайт
Университетът в Индиана създава Botometer (по-рано „BotOrNot“) в отговор на разпространението на ботове в Twitter. Сайтът оценява Twitter профили в скала от 1 до 5 („1“ е реален, а „5“ е фалшив) въз основа на тяхната хронология, туитове и споменавания. Подробности може да научите тук .

Detecting Fake News
Софтуер
Този програмен код, достъпен в GitHub, открива фалшиви новини чрез машинно самообучение (изкуствен интелект) и Бейсови модели (теория на вероятностите). Софтуерът сравнява класификатори за фалшиви новини с данни от доказани фалшиви новини, за да заключи дали дадена статия е истинска или фалшива.

FactCheck.org
Уебсайт
Потребителите могат да задават въпроси на FactCheck.org относно валидността на политически твърдения и информации, а експерти от сайта проучват и обясняват проблема. Техните задълбочени обяснения включват кой е направил твърдението, кога е направено и как е проверена достоверността му.

Fake Bananas
Софтуер
Програмисти от колежа в Суортмор, Пенсилвания са автори на този софтуер за машинно самообучение, който може да идентифицира фалшиви твърдения с точност до 82%, използвайки откриване на взаимоотношение. По този начин се измерва достоверността на дадено твърдение чрез съпоставяне със свързани с него статии от реномирани източници в интернет. Ако тези достоверни източници са съгласни с твърдението, програмата го оценява като истина. Въпреки че услугата не е достъпна публично, програмният код може да се използва в интегрирана развойна среда.

Списък с неверни, заблуждаващи, „кликбейт“ и сатирични източници
Документ
Мелиса Зимдърс, доцент по комуникация и медии в колежа Merrimack, Масачузетс създава тази електронна таблица с над 1000 уебсайта, представящи се за новинарски. Ако не сте сигурни в достоверността на даден сайт, използвайте „Ctrl+F“, за да потърсите името му и да разберете дали той е предубеден, фалшив, конспиративен, ненадежден, сатиричен или има някой друг от многобройните класификатори.

Hoaxy
Уебсайт
Hoaxy е онлайн инструмент, който визуализира разпространението на онлайн статии. Замислен с цел проверка на фалшиви новини, Hoaxy позволява на потребителите да проверяват как дадени твърдения се разпространяват в Twitter чрез цветни интерактивни диаграми. Създаденият през 2016 г. сайт е съвместен проект между Центъра за сложни мрежи и системни изследвания и Института за мрежови научни изследвания към Университета в Индиана.

Politifact
Уебсайт
Сайтът Politifact, носител на награда „Пулицър“, проверява за достоверност твърдения на политици и блогъри. Той оценява твърденията по скала, варираща от „Вярно“ до „На лъжата краката са къси“. Politfact е създаден през 2007 г. от в. Tampa Bay Times, а в момента се поддържа от Poynter Institute.

Snopes
Уебсайт
От 1994 г. Snopes оценява валидността на твърдения, статии, публикации в социалните мрежи, изображения и видеоклипове. Snopes използва по-специфични категории за тяхната оценка като: „истински“, „неверни“, „смесени“, „предимно верни“, „предимно неверни“, „остарели“, „погрешно озаглавени“ и др. Той също така предоставя списък със сайтове за фалшиви новини.Статията е публикувана в News Co/Lab, проект на Училището по журналистика „Уолтър Кронкайт“ към Аризонския държавен университет. Снимка: Kayla Velasquez (Unsplash)