„Репортери без граници“ (RSF) приветства приемането от българския парламент на мерки за борба с неправомерните съдебни дела и за защита на достъпа до информация и призовава управляващата коалиция да продължи с приемането на системни мерки в защита на свободата на медиите.

България сега има Наказателен кодекс, който осигурява на журналистите по-голяма защита. На 4 август президентът обнародва законодателна реформа, с която, освен всичко, се намалява глобата за клевета срещу длъжностно лице от 7500 на 3500 евро, т.е. до нивото на глобата за клевета срещу всяко друго лице. С изменението се намалява глобата за обида на длъжностно лице от 5000 на 1500 евро.

Тази реформа, одобрена от парламента в края на юли, беше една от препоръките на RSF за България. Тя осигурява на нископлатените журналисти в България по-добра защита срещу съдебен тормоз от страна на политици и високопоставени лица.

Освен това на 26 юли парламентът отхвърли ограниченията за достъп до информация, които бяха остро критикувани от RSF пет дни по-рано. Ограниченията, отхвърлени от Комисията за пряко участие на гражданите, бяха предложени от парламентарни представители на ГЕРБ – партия, която е член на управляващата коалиция. Тяхното предложение също така щеше да ограничи лицата, които имат право да искат информация, както и вида на документите, до които да има достъп – с тревожни последици за достъпа на журналистите до информация като цяло.

„Приветстваме приемането на новия Наказателен кодекс и сме облекчени, че парламентарната комисия е отхвърлила разпоредбите, опасни за правото на достъп до информация. След тези първоначални демонстрации на добра воля сега правителството на министър-председателя Николай Денков трябва да започне да осъществява системни реформи в защита на свободата на медиите въз основа на препоръките на RSF и в консултация с журналистическата общност в България“, коментира Павол Шалай, ръководител на бюрото на RSF за ЕС и Балканите.

Възможности, които не трябва да се пропускат

Сред различните аспекти, които се нуждаят от развитие, са реформа на закона за достъп до информация, по която парламентът ще заседава отново след лятната ваканция и която според RSF трябва да се доразвие. В препоръките си от март 2021 г. RSF призова за по-широк достъп до декларациите за собственост на висши държавни служители, Търговския регистър, Имотния регистър и регистрите на съдилищата и прокуратурите.

Освен въпроса за глобите, мерките за борба с делата за сплашване (SLAPP) са на първо място в дневния ред, предложен от RSF, и в момента са предмет на дебат, воден от работна група, която Министерството на правосъдието създаде през април миналата година. RSF настоява правителството да приложи конкретни мерки до края на 2024 г., както се ангажира да направи в декларацията си от 26 юли.

В тази декларация също така бяха обявени – най-късно до края на 2023 г. – инициативи за повишаване на независимостта на медийния регулатор, реформи във финансирането на медиите и мерки за борба с дезинформацията. RSF ще изчака да види дали тези обещания ще бъдат изпълнени и ще предложи нови предложения в съответствие с препоръките си от 2021 г.

България се намира на 71-во място от общо 180 страни в класацията на RSF за свободата на медиите през 2023 г.

Още по темата:

България се качва в класацията на „Репортери без граници“, но остава на опашката на ЕС

„Репортери без граници“ отправя 10 препоръки за свободата на медиите в България

SLAPP: как да се преборим с „рака на общественото участие“