Автор: „Репортери без граници“

„Репортери без граници“ (RSF) отправи 10 конкретни препоръки за справяне с тежката ситуация със свободата на медиите в България. Препоръките обръщат внимание на аспекти като безопасността на журналистите, достъпа до информация, журналистическата етика и финансирането на медиите и се публикуват сега, за да стимулират дебат по тази жизненоважна тема в навечерието на решаващите парламентарни избори, които предстоят в държавата членка на ЕС.

10 препоръки на „Репортери без граници“ за спасяване на свободата на медиите в България (EN)

След неуспеха на правителството да превърне свободата на медиите в приоритет препоръките са насочени към всички политически партии и към българската общественост. Те са изготвени с помощта на български медийни експерти и имат за цел да превърнат свободата на медиите в тема на обществен дебат и изборен въпрос преди гласуването на 4 април.

Тези избори имат решаващо значение, тъй като ще определят състава на следващото българско правителство и ще решат кой да бъде министър-председател, най-мощният човек в политическата система на страната.

„Свободата на медиите стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на изчезването“, каза Павол Салай, ръководител на бюрото на RSF за ЕС и Балканите. „Тези парламентарни избори дават възможност за действие на вътрешните политически сили и на всеки избирател, който е загрижен за свободата и качеството на медиите.“

В новите препоръки са включени предложения за безопасността на журналистите. През 2020 г. „Репортери без граници“ отчете множество случаи на насилие срещу репортери във връзка с тяхната работа, докато властите не успяваха да отговорят на тези нарушения.

Подбудителят на нападението, извършено срещу Слави Ангелов, разследващ репортер на в. „168 часа“, не е изправен пред съда. Главната прокуратура отказа да разследва побоя, извършен от полицията над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров при задържането му през миналия септември. Николай Стайков, журналист, работещ с неправителствената организация Антикорупционен фонд, получи защита едва след намесата на „Репортери без граници“, докато онези, които стоят зад смъртните заплахи срещу него и зад нападението над дома му, все още не са идентифицирани.

Служители на българските медии често са подложени на съдебен и икономически тормоз, а медиите, критикуващи правителството, получават отказ от държавна реклама и от достъп до информация. Независимостта на обществените радио- и телевизионни оператори страда от политическа намеса, докато в конфликт на интереси някои частни медии се използват за извършване на очернящи кампании без оглед на журналистическата етика.

Препоръките на „Репортери без граници“ са насочени към тези различни проблеми и са съчетани с предложението (представено на българското правителство преди година, но оставено без отговор) за създаване на независима и плуралистична национална комисия за подобряване на свободата на медиите в България.

България е поставена на 111-о място от 180 държави в световната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници“ през 2020 г., което е най-ниската позиция от всички държави в Европейския съюз.Препоръките на „Репортери без граници“ са разделени в четири основни категории: сигурност на журналистите, достъп до информация, финансиране на медиите и журналистическа етика.

Свързани документи
10 препоръки на „Репортери без граници“ за спасяване на свободата на медиите в България (англ.)
PDF – 137,51 KB