Европейският парламент приема заявки за годишната журналистическа награда „Дафне Каруана Галиция“. Конкурсът има за цел да отличи журналистика, която насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека.

Наградата е на името на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, която бе убита при взрив с кола бомба на 16 октомври 2017 г.

Кандидатите следва да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени между 1 септември 2021 г. и 31 юли 2022 г. в медии, базирани в Европейския съюз.

Победителят ще получи награда на стойност 20 000 евро на церемония в средата на октомври. Той ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите, гражданското общество и европейските журналистически асоциации.

През последните години Парламентът предупреждава за опитите както в ЕС, така и извън него, за подкопаване на медийния плурализъм. Членовете на ЕП осъдиха нападенията срещу журналисти, особено от страна на политици, и призоваха Комисията да представи законодателство срещу злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти и активисти.

Крайният срок за кандидатстване в конкурса е 31 юли 2022 г.