На 16 октомври 2017 г. журналистката Дафне Каруана Галиция бе убита в Малта. АЕЖ се присъединява към международните журналистически и граждански организации, които изискват правосъдие за ужасяващото убийство, извършено преди три години. Закъснели и противоречиви бяха действията на малтийските власти през цялото това време. Безнаказаността на това убийство е напълно неприемлива в държава членка на Съвета на Европа и Европейския съюз. Ние призоваваме тези институции да използват пълните си правомощия, за да гарантират, че отговорните за смъртта на Галиция ще бъдат преследвани и изправени пред съда. АЕЖ подкрепя съвместното изявление по-долу по повод на трагичната годишнина.

На 16 октомври 2017 г. журналистката Дафне Каруана Галиция бе убита в Малта. Три години по-късно ние, долуподписаните 19 международни организации, борещи се свобода на словото, против корупцията и за активно гражданско общество, отново изискваме да се прекрати безнаказаността за това позорно престъпление.

Докато предполагаемият поръчител на убийството Йорген Фенех е изправен пред наказателно производство, а тримата обвиняеми за извършване на убийството – Алфред Деджоржио, Джордж Деджоржио и Винсент Мускат, тепърва очакват процес, припомняме, че отлагането на правосъдието е отказ от правосъдие. Призоваваме за извършване на обстойни и ефективни криминални разследвания и съдебни преследвания, които да гарантират разкриването на цялата истина и всички отговорни за убийството на Дафне Каруана Галиция да бъдат подведени под отговорност в съда.

Последното интервю с Дафне Каруана Галиция

Приветстваме факта, че е направено публично разследване за по-обширните обстоятелства на покушението и дали то е могло да бъде предотвратено, макар и след продължителен натиск и при непрекъснати препятствия от страна правителството. Към днешна дата публичното разследване открива съществен провал от държавата и нейните институции да защитят живота на Дафне Каруана Галиция, както и схема за сплашване и тормоз върху нея, нейното семейство и други независими журналисти, направлявана от най-високите нива на правителство. За да бъде ефективно публичното разследване, на разследващата комисия трябва да бъде разрешено да продължи да изпълнява независимо своите задачии. Във връзка с това сме сериозно обезпокоени от опита на премиера Робърт Абела да наложи срок, намесвайки се неправомерно при справедливото и ефективно изпълнение на задачите на разследващата комисия.

Дафне Каруана Галиция бе написала, че хората, съдещи я за клевета, го правят „като стратегия за сплашване, докато се оттеглят под обсада“. Неприемливо е, че три години след нейната смърт семейството й трябва да продължи да се бори в тези съдебни дела, заведени срещу нея от бившия премиер Джоузеф Мускат и съпругата му Мишел, бившия министър Конрад Мици и съпругата му Сай Мици Лианг, олигарха и донор на управляващата партия Силвио Дебоно и др.

Ще продължим нашата кампания и съвместно застъпничество, докато няма пълно правосъдие за Дафне Каруана Галиция. Надяваме се, че тази година ще бъде последната, в която нашето възпоменание за нея е обвързано с призиви за прекратяване на безнаказаността и на продължаващия тормоз над семейството й, за да можем да се съсредоточим изцяло върху почитането на нейното дело като безстрашна разследваща репортерка.

Подписали:

ARTICLE 19
Civil Society Europe
Committee to Protect Journalists
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited
Global Forum for Media Development (GFMD)
IFEX
Index on Censorship
International Federation of Journalists (IFJ)
International Media Support (IMS)
International Press Institute (IPI)
Justice and Environment
Media Diversity Institute (MDI)
Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)
PEN America
Reporters Without Borders (RSF)
Scottish PEN
Transparency International EU