Филипинският съд оправда журналистката Мария Реса и нейния новинарски сайт Rappler по обвинения в укриване на данъци.

„Днес фактите печелят, истината печели, правосъдието печели“, заяви Реса. Тя можеше да получи до 34 години затвор по делото, започнало през 2018 г.

Реса, основател и главен изпълнителен директор на Rappler, получи Нобелова награда за мир през 2021 г.

По времето на бившия президент Родриго Дутерте (2016 – 2022) филипинските власти обвиниха Реса и Rappler в избягване на данъчни плащания при набиране на средства чрез партньорства с чуждестранни инвеститори. Обвинението се отнасяше за недеклариран доход на стойност 141,86 млн. песо (2,58 млн. щатски долара). Реса отхвърли обвиненията, като заяви, че трансакциите са били свързани със законни финансови механизми, които не генерират облагаем доход. В решението си от тази седмица Апелативният съд постанови, че прокурорите не са успели да предоставят достатъчно доказателства, както и че нито Реса, нито Rappler, са се облагодетелствали от извършените трансакции.

„Тези обвинения бяха политически мотивирани… те представляваха нагла злоупотреба с власт и имаха за цел да спрат журналистите да си вършат работата“, коментира Реса след приключването на съдебния процес.

Националният съюз на журналистите във Филипините заяви, че делото за укриване на данъци е знак за все по-честото използване на закона за осъществяване на репресии и сплашване на журналистите и гражданското общество в страната.

Срещу Реса и нейния сайт все още се водят три други наказателни дела, включително дело с присъда за клевета, което в момента се обжалва. Ако присъдата бъде потвърдена, Реса може да бъде осъдена на близо седем години затвор.

Филипинското правителство многократно се опитваше да закрие Rappler, който публикуваше критични материали за администрацията на Дутерте. През януари 2018 г. то отне лиценза за работа на новинарския сайт и заяви, че Rappler, който има двама американски инвеститори, е нарушил Конституцията, забраняваща местни медии да бъдат собственост на чуждестранни граждани.

През 2022 г. регулаторните органи отново наредиха спирането на Rappler. В отговор сайтът заяви, че няма да спре работа и ще оспорва решението в съда.