32-годишният френски журналист Фредерик Льоклер-Имоф е загинал на 30 май в Източна Украйна, докато отразява военните действия.

Льоклер-Имоф, кореспондент на френската телевизия BFMTV, е убит по време на евакуация, след като бронираната кола, в която се е намирал, е била ударена от снаряди в покрайнините на украинския град Северодонецк. Според BFMTV и местните власти в Украйна обстрелът е извършен от намиращите се в района руски окупационни войски.

Френският президент Еманюел Макрон изрази своите съболезнования, заявявайки, че журналистът е загубил живота си в Украйна, „за да покаже реалността на войната“.

„В хуманитарен автобус, заедно с цивилни, принудени да се евакуират, за да избягат от руски бомби, той е бил смъртоносно прострелян“, написа Макрон в Twitter .

Ръководителят на Националния журналистически съюз в Украйна Сергей Томиленко каза пред AP, че властите обсъждат как да репатрират тялото във Франция, „което в условията на военна активност и постоянни обстрели не е толкова лесно да се осъществи“.

„От началото на войната журналистите и други граждани, разбира се, цивилни, са мишена на руските сили“, коментира генералният секретар на на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар.


Войната в Украйна и постоянният риск за живота на журналистите

Руската журналистка Оксана Баулина е убита в Киев

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова руските и украинските власти да проведат задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на Льоклер-Имоф.

„Убийството му е още един пример за ужасните щети върху невоюващите от войната на Русия срещу Украйна. Журналистите са цивилни граждани, които проявяват особена смелост, като работят във военни зони, и не бива никога да бъдат обект на прицел”, заявиха от CPJ.

Льоклер-Имоф е поне осмият журналист, убит във войната, започната от Русия на 24 февруари. Най-малко седем други журналисти загинаха, докато отразяват военния конфликт, а още шест други смъртни случая на журналисти се разследват.