Руското военно настъпление в Украйна започна преди по-малко от две седмици, но вече няколко журналистически екипа бяха подложени на обстрел, а четирима репортери бяха ранени. „Репортери без граници“ (RSF) призовава руските и украинските власти да гарантират безопасността на журналистите в съответствие със своите международни задължения.

Куршумите са минали на сантиметри от главата на швейцарския фотограф Гийом Брике, когато предполагаеми членове на руските „спецназ“ са стреляли по него, малко след като преминава украински контролно-пропускателен пункт по пътя към южния град Николаев на 6 март. Въпреки многото надписи „Press“ върху колата му и надписа „Press“ на бронежилетката му, 58-годишният военен кореспондент е бил подложен на тормоз от войниците, които са откраднали от него 3000 евро, както и журналистическо оборудване.

„Намираха се на по-малко от 50 метра. Явно стреляха, за да убият. Бил съм обстрелван и преди в други военни зони, но никога не съм виждал това. Журналистите без военен опит, пътуващи из страната, са в смъртна опасност“, разказва Брике пред RSF.

Отново на 6 март журналистически екип на базирания в Лондон панарабски телевизионен канал Al-Araby TV – репортерът Аднан Джан и операторът Хабип Демирчи – е попаднал под руски обстрел в Ирпин, предградие на Киев. Изстрелите са били насочени към автомобила, въпреки че на него е имало бял флаг и надписи „Press”.

Снимка: Sky News

На 28 февруари екип на британския телевизионен канал Sky News, включващ четирима британски и един украински журналист, е попаднал под обстрел от руските „спецназ“ на път към Буча, в покрайнините на Киев. Стюърт Рамзи, ръководител на журналистическия екип, е бил ранен от куршум в гърба, а бронежилетката на оператора Ричи Моклер е спряла два други куршума. Стрелбата е продължила въпреки техните жилетки с надписи „Press” и виковете им, че са журналисти. Репортерите са избягали от автомобила и са успели да се скрият.

На 3 март чешките журналисти Войтех Бохач и Майда Сламова от онлайн изданието Voxpot и двама украински журналисти от Central TV са имали повече късмет при подобен инцидент, докато са пътували заедно в Макарив, друго населено място в покрайнините на Киев. Те са успели да избягат невредими от автомобила си, след като са били подложени на обстрел от руски войници с автомати АК-47 („Калашников“).

На 26 февруари датският журналист Стефан Вайхерт е бил ранен в рамото, а неговият колега Емил Микелсен е получил четири огнестрелни рани, след като автомобилът им с надпис „Press“ е бил подложен на обстрел в североизточния украински град Охтирка. Изстрелите са дошли от въоръжен мъж, намиращ се на около 15 метра. Двамата репортери са били евакуирани и в момента са хоспитализирани в Дания.

Освен че стрелят с бойни патрони по журналисти, руските въоръжени сили бомбардират телекомуникационни антени, за да спрат украинските телевизионни и радио предавания. Най-малко четири радио- и телевизионни кули (в Киев, Коростен, Лисичанск и Харков) станаха обект на въздушни удари, които прекратиха излъчването на поне 32 телевизионни канала и няколко десетки национални радиостанции. Евгений Сакун, оператор на местния телевизионен канал Kyiv Live TV, се е намирал в сградата в Киев по време на въздушния удар и е убит при обстоятелства, които RSF разследва.