World Press Photo обяви откриването на своите два годишни конкурса за фотография и мултимедийна журналистика.

World Press Photo Contest отличава фотографи от цял свят за техните най-добри снимки с единична експозиция от изминалата година. Независимо дали дали отразяват отделни моменти или разказват истории, тези снимки се оценяват от журито по отношение на своята точна, справедлива и визуално завладяваща картина, с която представят света около нас.

World Press Photo Digital Storytelling Contest избира документални филми и други визуални журналистически произведения, които могат да включват разнообразни видео и аудио елементи, фотография, анимация, графики, илюстрации. Номинираните работи ще бъдат оценявани по тяхното въздействие, оригиналност и иновативно изпълнение.

Фотоконкурсът има 8 категории, а мултимедийният – 3. Победителите в различните категории ще пътуват до Амстердам, за да получат наградите си по време на World Press Photo Festival, който ще се проведе между 16 и 18 април 2020 г. Голямата награда в двата конкурса е 10 000 евро.

Номинираните снимки или мултимедийни материали трябва да са публикувани през 2019 г. и да бъдат придружени с описание на английски език или с английски субтитри. Участието в двата конкурса е безплатно.

Крайните срокове за кандидатстване са: 9 януари 2020 г. за фотоконкурса и 14 януари 2020 г. за конкурса за мултимедийна журналистика.