Мирела Петкова, изследовател на данни (Data Researcher) към британското издание Energy Monitor, и Славена Захариева, журналист на свободна практика, са победителите в конкурса на Factcheck.bg за разобличаване на дезинформационни кампании.

Двете ще работят по идеи, предложени и аргументирани от самите тях, с менторско участие на екипа на Factcheck.bg. Работата им ще бъде подкрепена със стипендия от по 800 лв.

Мирела Петкова ще работи по темата „Климатичните промени като най-голямата заплаха за основните права на живот, здраве, храна и адекватни условия на живот“.  Според нейното предварително проучване липсва широко обсъждане на темата, дебатът често се води в по-малки медии и така остава „под радара“ на повечето хора, които се интересуват от темата. В същото време, това позволява да бъдат подведени и заблудени читателите, които нямат достатъчно познания и не са изложени на достатъчно гледни точки и факти. Главното послание от различните канали е, че „глобалното затопляне не само не съществува, но е и изфабрикувано целенасочено,“ аргументира се Мирела.

Настоящата ѝ работа в Energy Monitor се състои в откриване на историите зад числата и базите данни, извличането им и представянето им по разбираем начин. Целта й е да подкрепя журналистическите статии в изданието, които в последствие информират бизнеси и политици с изследвания, основани на факти, в сферата на енергийния преход и климатичните промени.

Славена Захариева ще работи по темата „Дезинформационната кампания, че  иРНК ваксините срещу Ковид-19 съдържат наночастици (графен оксид), което ги прави опасни за здравето“. Славена аргументира предложението си така: „Едно такова разследване е важно, защото дезинформацията по здравни теми е изключително опасна за общественото здраве. Разкриването на механизма за създаване и разпространение на здравна дезинформация може да помогне за справянето с нея“.

Предварителната ѝ проверка е установила, че основен канал за разпространение на дезинформацията са Facebook профили и групи, които публикуват почти единствено дезинформация по теми, свързани с Ковид-19.

Славена Захариева e журналист на свободна практика, завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента работи в сферата на здравеопазването и лекарствоснабдяването.

Двете победителки в конкурса ще преминат обучение за принципите на работа на Factcheck.bg и инструменти за проверка на фактите в онлайн среда. Техните разследвания ще бъдат готови до края на ноември месец и публикувани на Factcheck.bg в началото на декември 2021.

Конкурсът „Права на прицел“ се организира с подкрепата на Програма за малки грантове към Посолството на САЩ в България.