WhatsApp въведе нова тестова функция, с чиято помощ потребителите могат да проверяват дали съдържанието на съобщенията, които са получили в приложението, е достоверно.

WhatsApp, собственост на Facebook, е една от най-популярните платформи (над 2 млрд. потребители) за изпращане и получаване на незабавни съобщения през смартфони. Новата функция „Search the Web“ в момента е достъпна за потребителите в Бразилия, Ирландия, Испания, Италия, Мексико, Обединеното кралство и САЩ. Те вече имат възможност да използват иконка във вид на лупа, която се появява при често препращани (вайръл) съобщения, изпращани поне пет пъти в платформата. След като натисне новата иконка, потребителят може да потърси в интернет съдържанието на съобщението и така да го провери.

Тъй като през последните години WhatsApp често ставаше обект на критики заради свободното разпространение на дезинформация, в платформата бяха въведени няколко функции и ограничения за по-добър контрол на потока от съдържание.

През април 2020 г. компанията постави допълнително ограничение за това колко често може да се споделя едно съобщение. WhatsApp обяви, че всяко съобщение, препратено пет или повече пъти, ще получи нов лимит, който ще попречи на потребителя да го препраща към повече от един чат (контакт) наведнъж. Само след няколко седмици обемът на най-препращаните съобщения е спаднал със 70%.

WhatsApp си партнира и с организации за проверка на факти от целия свят.