Асоциацията на европейските журналисти организира конференция, посветена на войната в Украйна. Събитието ще се състои на 10 ноември 2022 г. в Гранд хотел „Милениум” в София. Присъствието е безплатно, но местата са ограничени и е необходима предварителна онлайн резервация на този линк.

Конференцията „Новите фронтове във войната” ще ви срещне с редица уважавани репортери от цял свят, които споделят от първа ръка за това как конфликтът засяга журналистиката в Украйна, Русия и света.

На 24 февруари тази година се случи немислимото – руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна и подпали един от най-смъртоносните конфликти в историята на Европа след Втората световна война. Войната принуди милиони украинци да напуснат домовете си и продължава да взема жертви и от двете страни. Тя не само променя бъдещето на Европа, но и преформулира начина, по който мислим за съвременната война. Не е изненадващо, че тази година темата на конференцията ни е свързана с конфликта в Украйна.

По време на конференцията, която включва презентации и дискуси, ще се опитаме да отговорим на някои от следните въпроси:

  • Каква е ролята на местните репортери, предоставящи както животоспасяваща информация на публиката си, така и разказващи историята на една страна, разкъсвана от война? Как западните медии отразяват конфликта?
  • Какви са предизвикателствата пред журналистите на свободна практика и военните кореспонденти, специализирани в отразяването на конфликти?
  • Как редакциите проверяват информацията и се справят с теориите на конспирацията по време на конфликт?
  • Как дезинформацията на тема война влияе на общественото мнение?
    Промениха ли се и без това вече размитите граници между журналистика и активизъм?
  • Как конфликтът засяга независимите медии в Русия, където журналистите, които се осмелят да използват термина „война“, могат да бъдат осъдени на пет години затвор?

Повече информация за програмата и лекторите можете да видите в сайта на конференцията.

Събитието е подкрепено от Фондацията за свободата „Фридрих Науман“, Фондация „Америка за България“ и Посолството на Кралство Нидерландия в България.