Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността, призова големите ИТ компании (Big Tech) да помогнат на опозиционните медии от Беларус и Русия при популяризирането на техните материали, вместо да насърчават пропагандата от режимите на Лукашенко и Путин.

„Борбата с дезинформацията и насърчаването на свободата на медиите са две страни на една и съща монета – и ние искаме Big Tech да прави и двете неща“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия пред Financial Times.

„Това означава да се гарантира онлайн видимостта на надеждната информация, а не на пропагандата на Минск или Кремъл“, добави тя.

Беларуски журналисти в изгнание се оплакаха пред ЕК, че съдържанието, критикуващо режима на Александър Лукашенко, не достига до целевата аудитория, отчасти поради алгоритмите за търсене, използвани от Google, Meta и други ИТ платформи. Ситуацията е влошена, тъй като агрегаторът на новини Google News не е достъпен на беларуски език.

Според източници на FT комисар Йоурова вече е изразила загрижеността си относно Беларус през декември в разговор с президента по международните въпроси на Google Кент Уокър. През май тя е обсъдила подобни въпроси и с главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, като се е фокусирала повече върху Русия и това, че независимите медии в страната не могат да печелят от съдържание, публикувано в YouTube.

В отговор Google заяви, че полага „големи усилия“ да създава продуктите си и да прилага политиките си без „политически пристрастия“. Според компанията резултатите в търсачката „винаги могат да бъдат по-добри“, но съществуват „стотици фактори, определящи кои резултати се показват“.

От Meta не е получен коментар.

„Беларуският случай вероятно не е уникален, но е един от първите, когато западни технологични компании като Google и Meta се превръщат в инструменти на тоталитарен и авторитарен режим за оказване на натиск върху гражданското общество, вместо да помагат за насърчаване на независимите медии“, коментира пред FT Наталия Беликова, която оглавява базираното във Варшава сдружение Press Club Belarus, обединяващо от 2020 г. беларуски журналисти в изгнание.

Юозас Олекас, евродепутат от Литва, който оглавява делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус, заяви, че досега големите ИТ компании не са показали никакво желание или интерес да се справят с проблема. Той посочи, че съдържанието на забранените в Беларус медии се третира от алгоритмите на Google като „счупен линк“ и се намира по-ниско в резултатите от търсене, а новините са доминирани от „медиите на Лукашенко и руските медийни канали“.