Божидар Ангелов, Factcheck.bg

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

В социалните мрежи активно се разпространява публикация, според която авиокомпаниите ще забранят на ваксинираните си клиенти да пътуват заради висок риск от получаване на кръвни съсиреци вследствие на ваксинацията. Статията е на The Bulgarian Times и е от 1 юни. Към 6 юни тя има над хиляда харесвания във Facebook и стотици коментари и споделяния в конспиративни групи.

В този момент авиокомпаниите съветват ваксинираните си клиенти за високия риск те да получат кръвни съсиреци от експерименталния mRNA серум … Авиокомпаниите вече обсъждат отговорността си и какво да правят с ваксинираните, тъй като не им е позволено да летят, защото това е риск за здравето им. Тези дискусии са едва започнали, но изглежда, че всеки, който е ваксиниран, не може да лети”, пише в публикацията на онлайн медията. 

Подобни твърдения започват да се разпространяват първоначално в социалните мрежи през първата половина на месец май. Още на 14 май проектът за проверка на факти на ABC Австралия доказва, че информацията е невярна. И двете най-големи австралийски авиокомпании – Qantas и Virgin Australia, напълно отричат информацията, че се обсъждат подобни мерки и че ваксинираните клиенти няма да могат да летят.

Проверката на Factcheck.bg показва, че съдържанието на публикацията на The Bulgarian Times е преведено от статия на холандски език, която е копирана и препубликувана няколко пъти в различни медии. 

„Авиокомпаниите съветват ваксинираните си клиенти“ и „обсъждат отговорността си“ спрямо ваксинираните?

Factcheck.bg провери сайтовете на 25 авиокомпании, които осъществяват полети от и до България. Нито една от тях не „съветва ваксинираните си клиенти“ за висок риск от образуване на кръвни съсиреци, нито обсъжда налагането на подобни мерки.

В първоизточника на публикацията (холандския сайт Vrijspreker) се посочва, че твърденията идват от канал в чат-приложението Telegram. Става ясно, че членовете на канала са имали и група във Facebook, която обаче е била премахната заради вредното си съдържание. 

Защо точно тромбози, защо точно сега?

Според информацията в The Bulgarian Times съществува висок риск от тромбози заради „експерименталния mRNA серум“, който е поставен на ваксинираните хора. Всъщност към момента е доказано, че получаването на кръвни съсиреци е много рядък страничен ефект от ваксините на AstraZeneca и Johnson and Johnson, които обаче са от вида на аденовирусните ваксини, а не от вида на иРНК ваксините – такива са препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna. 

В продължение на много години съществува правило, че хората с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци имат право да летят само под строг надзор“, пише още в българската статия. 

Това твърдение също не отговаря на истината. В първоизточника на публикацията на The Bulgarian Times има препратка към статия на рецензирания здравен сайт Healthline. Там се посочва, че дори хора с история на обикновени кръвни съсиреци могат да пътуват спокойно със самолет. Тази информация обаче удобно е представена коренно противоположно в холандския сайт, а при превода на The Bulgarian Times препратката към здравния сайт е спестена.

Като аргумент на тезата, че „поставянето на експериментални инжекционни течности“, както са наречени ваксините, води до риск от тромбози, в публикацията на The Bulgarian Times е цитиран текст, под който пише „Стойчо Кацаров, Фейсбук“. Така се внушава, че информацията е публикувана от служебния здравен министър в социалната мрежа. 

Проверката на Factcheck.bg показва, че текстът всъщност е от пост на потребителката Таня Тодорова. В поста си тя е отбелязала (тагнала) Кацаров по начин, който внушава, че той е автор на съдържанието. Към 6 юни публикацията на Тодорова е споделена 114 пъти в социалната мрежа. 

В текста е цитиран д-р Сушари Багди, известен „корона скептик“ и чест „герой“ в публикациите на The Bulgarian Times по темата, както се вижда от предоставените под текста линкове към други негови изяви, отразени от медията. Различни организации многократно са опровергавали твърденията на д-р Багди, че новият коронавирус не представлява опасност и мерките за ограничаването му са ненужни, че ваксините не са ефикасни и дори убиват хора, и др. 

Резултати от проверката

Твърденията, че ваксинираните хора няма да могат да летят със самолет не отговарят на истината. Не е вярно, че авиокомпаниите „съветват ваксинираните си клиенти“, че има висок риск от образуването на кръвни съсиреци вследствие на ваксинацията. Не е вярно също, че на ваксинираните хора „не им е позволено да летят“ или че се обсъждат подобни мерки. Не отговаря на истината и твърдението, че хората с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци имат право да летят само под строг надзор – те, както и досега, могат да летят напълно свободно, като е препоръчително преди това да се консултират с медицинско лице. Внушението, че тезата на The Bulgarian Times се споделя от служебния здравен министър Славчо Кацаров е подвеждащо и също не отговаря на истината. Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България срещу дезинформацията.