Пътеводител, който ще помага на журналистите и специалистите по връзки с обществеността в работата им с деца, бе представен на международната конференция “Децата и медиите. Мисия: Етично отразяване”. Събитието бе организирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Асоциацията на европейските журналисти – България.

Двете организации обявиха началото на дългосрочно сътрудничество, целящо по-пълноценно, етично и включващо присъствие на децата в публичното пространство.

Можете да свалите пълният текст на Пътеводителя оттук: Децата и медиите – Пътеводител за етично отразяване

Пътеводителят е достъпен онлайн на български и на английски език и може да се използва напълно безплатно. В създаването му се включиха опитни представители на медиите и експерти, които обобщиха принципите и въпросите, важни за различните ситуации, при които деца попадат в медиите. На страниците на Пътеводителя има информация и за законодателната рамка в България, международните стандарти и множество практични съвети (психологически, юридически, технически, бизнес) за отстояване най-добрия интерес на детето, от една страна, и повишаване качеството на журналистическата продукция, от друга.

На базата на Пътеводителя са разработени и серия обучения, които ще започнат още през месец май и ще обхванат журналисти, фоторепортери и оператори, специалисти по връзки с обществеността, студенти. С всички тях ще се положи основата на едно устойчиво развитие на уважаваща, приобщаваща и етична медийна среда за всички деца в България – включително за най-уязвимите: децата жертви на насилие, децата с увреждания, децата в конфликт със закона, децата в социални услуги, децата бежанци или децата от малцинствен произход.

“Медиите са призвани да предоставят на обществото точна информация – сега, в ерата на “фалшивите новини”, това е по-важно от всякога. Но медиите също така имат мисията да възпитават ценности, да изграждат обществено мнение, да повишават чувствителността и образоваността на своите зрители, читатели или слушатели. Всички ние днес сме се събрали с обща цел – да положим основите на качествена журналистика, зачитаща детските права. Именно вие – журналистите, специалистите по връзки с обществеността и експертите по детски права – сте носителите на тази положителна социална промяна и можете да разчитате на подкрепата на УНИЦЕФ”, заяви Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ в България.

От своя страна, Ирина Недева, председател на УС на АЕЖ-България, посочи, че трябва да си даваме сметка защо пада доверието в медиите и защо това има пряка връзка с търсенето на сензация и по-висок рейтинг на всяка цена. Според нея освен да отразяват проблемите на децата, медиите трябва да дават думата на децата по начин, който не ги ощетява и не ги превръща в жертви.

Кони Фоси представи документалния филм “Деца в затвора”, който заедно с последвалата медийна кампания е довел до реформа в детското правосъдие в САЩ. Фоси посочи, че екипът е осъзнал, че може не само да отразява проблемите, а да работи за реалното им решение. В резултат на обществената кампания на телевизия Фюжън, през 2015 година президентът Барак Обама забранява използването на изолатори за затваряне на деца във федералните затвори.

Изключително актуалната тема за сексуалното насилие между деца, бе представена от Таманна Рахман – продуцент и режисьор на документалния филм “Когато деца насилват деца”, част от поредицата “Панорама” на Би Би Си. Подобно на примера от САЩ, и това журналистическо разследване е довело до действия от страна на правителството. В края на миналата година във Великобритания са въведени първите указания за реакция при случаи на сексуално насилие в училище. Според Рахман работата по един такъв проект е екипно начинание, в което е важна ролята на юристите, психолозите и експертите по закрила на детето, работещи в самата медия.

В българския панел участие взеха (по азбучен ред):

Анна Пехливанова, отговорен редактор „Дневник“

Елена Матеева, член на Управителния съвет на Българско дружество за връзки с обществеността

Зина Трифонова, член на Управителния съвет на БНТ

Мария Милкова, Нова телевизия

Мария Стоянова, член на СЕМ
Полина Ботева и Александра Кръстева, bTV
Татяна Величкова, продуцент в Програма „Хоризонт“, БНР

Всички те се обединиха около възможността Пътеводителят за етично отразяване на УНИЦЕФ и АЕЖ да послужи като основа за въвеждането на вътрешни стандарти в самите медии. Участниците бяха единодушни относно необходимостта от обучения за работещите в медиите, специалистите по комуникация, студенти. Обученията биха помогнали дори на опитните журналисти уменията за етично отразяване на деца да се превърнат в оперативен навик.

УНИЦЕФ и АЕЖ-България вярват, че с това събитие се полага началото на общност от професионалисти, която ще се разширява, и ще работи за по-достойно и справедливо отношение към всяко дете в България.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Международната конференция “Децата и медиите. Мисия: Етично отразяване” се осъществи с подкрепата на ресторанти Хепи.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден – в над 190 държави и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За АЕЖ-България:

АЕЖ-България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), която представена в над 20 европейски страни. АЕЖ е независима организация, обединяваща журналисти от всички национални секции. Ролята й е да подкрепя критичната журналистика в контекста на европейската интеграция, както и да защитава свободата на словото. Асоциацията е официален наблюдател към Съвета на Европа.