Фондация „Томсън Ройтерс“ и ЮНЕСКО представиха два нови наръчника: „Практическо ръководство за жени журналисти за това как да реагират на онлайн тормоз“ и „Редакционни политики за безопасност по отношение на половата дискриминация“. Документите, изготвени в сътрудничество с Международната фондация за жените в медиите (IWMF), имат за цел да информират както редакциите, така и самите жени, работещи в медии, за средствата и мерките, които могат да предприемат, за да предотвратят и реагират на насилие и тормоз, основан на пола.

Насоките, предоставени в наръчниците, са в отговор на факта, че безопасността на жените журналисти, особено онлайн, твърде често е компрометирана.

„По целия свят жените журналисти са изправени пред все повече оскърбления. Лавина от женомразство и опити за сплашване се използват като цинично оръжие за заглушаване на техните репортажи и подкопаване на доверието в журналистиката“, обясни Антонио Запула, главен изпълнителен директор на фондация „Томсън Ройтерс“.

„Безопасността на жените журналисти е въпрос за свободата на словото; ние се нуждаем от това техните гласове бъдат представени силно и ясно. Отговорност на работодателите, онлайн платформите, правителствата и международната общност е да гарантират, че могат да направят това безопасно“, подчерта Гийерме Канела, ръководител на отдела за свобода на изразяване и безопасност на журналистите в ЮНЕСКО.

Наръчниците бяха представени по време на конференцията Trust в рамките на сесията „Журналисти под атака: Как заплахите в интернет и реалния свят могат да ограничат участието на жените в журналистиката“.

Двата документа могат да бъдат изтеглени оттук:

Practical guide for women journalists on how to respond to online harassment

Gender-sensitive safety policies for newsrooms: guidelines + checklist