Журналистически семинар на тема „Разбиране и отразяване на влиянието на Русия и Китай в Централна и Източна Европа“ ще се проведе от 3 до 6 октомври 2019 г. в Прага. Събитието е организирано от Bakala Foundation в партньорство с Prague Security Studies Institute и Sinopsis.

4-дневното интензивно обучение ще представи основните методи за разследваща журналистика по отношение на китайските и руските дейности в региона. В него ще имат възможност да вземат участие по двама журналисти от Чехия, България, Унгария, Сърбия и Украйна.

Темите на семинара включват: стратегически и инвестиционни приоритети на Русия и Китай в региона; разлики между американските/западните стандарти и инвестиционните подходи на Русия и Китай; техники на разследващата журналистика, включително работа с поверителни източници; журналистическа етика и начини за борба с автоцензурата или други ограничения на редакционната свобода; въпроси, свързани с икономическата дипломация и киберсигурността.

Водещи експерти в областта на руската и китайската политика, дипломация и разузнавателни служби ще изнесат лекции за Русия и Китай в контекста на тяхната история, политика и нарастващо международно влияние.

Крайният срок за кандидатстване е 31 юли 2019 г.

Кандидатури се приемат по електронна поща на адрес: [email protected]. Те трябва да включват: CV, мотивационно писмо, публикации (на всеки език).