Журналистите по света разчитат все повече на цифровите технологии, за се справят с плашещи съвременни предизвикателства като разпространението на дезинформация и атаките срещу репортери, показва новото проучване The State of Technology in Global Newsrooms на Международния център за журналисти (ICFJ). То има за цел да покаже как работещите в медиите се адаптират към цифровата революция и да представи ключовите тенденции в сектора във време, в което технологиите променят създаването и разпространението на новини.

Изследването е базирано на отговори от над 4100 главни редактори и журналисти от 149 страни (включително България). То разширява и обновява данните от първия доклад на ICFJ от 2017 г., който показа, че преди две години журналистите се затрудняваха да бъдат в крак с цифровата революция.

„Забелязва се голяма промяна във връзка с това, че медиите биват подлагани все по-често на цифрови и физически нападения“, заяви президентът на ICFJ Джойс Барнатан. Констатациите от проучването показват, че медиите днес използват редица цифрови инструменти, за да гарантират сигурността на комуникацията и достоверността на своята информация:

  • Над 2/3 от журналистите и нюзрумовете използват средства за сигурна комуникация, докато под 50% са го правели преди две години. Процентът на редакциите в Северна Америка, осигуряващи своята комуникация, се е удвоил до 82%, а Европа е лидер с 92%.
  • Над 50% от анкетираните журналисти заявяват, че редовно използват цифрови инструменти за проверка на факти.
  • През 2017 г. само 11% от журналистите са използвали инструменти за проверка на информация от социалните мрежи, докато през 2019 г. този процент нараства повече от два пъти. В момента 1/4 от журналистите казват, че използват такива инструменти поне веднъж седмично, а над 1/3 от ръководителите на новинарски отдели съобщават същото.
  • В 1/3 от новинарските организации има служители, които се грижат специално за проверка на фактите. Освен това, през последната година 44% от редакциите и 37% от журналистите са участвали в по-голям брой дейности, свързани с проверки на фактите.

Пълното проучване може да разгледате тук.