The Correspondent е базирана в Амстердам журналистическа платформа без реклами, финансирана от своите членове, която поставя във фокуса отразяването на теми, извън горещите новини на деня. Как отразяват световните събития, без да се робува на актуалния новинарски цикъл? Ще разговаряме с две от техните кореспондентки – Ирене Касели и Набила Шабир, за да разберем как да преоткрием традиционната редакция.

Онлайн събитието The Correspondent: Новаторство в журналистиката ще се проведе на 9 декември 2020 г. от 17:30 ч. 

Ирене Касели ще разкаже в какво се състои работата ѝ като кореспондент с ресор “Първите 1000 дни“. Тя ще говори за различния подход, който The Correspondent използва, в сравнение с традиционните медии, за които е работила преди. Тя ще обясни за начина на работа, ориентиран към кореспондентите, и идеята да разкрият системни структури, като предоставят на журналистите възможността да следват интересите си като отразяват темите, които ги вълнуват. Касели ще говори за поддържането на седмичен бюлетин като отворена тетрадка за читателите и как тя отчита предложенията и отзивите на читателите в ежедневната си работа.

Какво точно прави един редактор с ресор “Разговори с читатели”? И защо една медия има нужда от такъв? Ще потърсим отговор на тези въпроси с Набила Шабир, която заема тази позиция в The Correspondent. Тя ще се опита да отговори и на въпросите: Какво се случва, когато журналистиката се превърне в двупосочна улица с участието на читателите си; когато журналистиката и репортажите са по-скоро част от „крива на наученото“, отколкото от авторитарен проповеднически дискурс; и как всичко това може да се случва отвъд границите на определена държава? Иновативната медия The Correspondent вижда голям потенциал в начина, по който журналистите биха могли да достигат до своите читатели днес. Шабир ще сподели как изглежда денят ѝ, когато работи с авторите на текстове и общността от читатели.

Работният език английски, но ще бъде предоставен превод на български.

Регистрация: https://bit.ly/3fTFePa

След това ще получите имейл с потвърждение и линк към събитието.

Това събитие се осъществява с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието е отговорност на Асоциацията на европейските журналисти-България и не отразява непременно гледната точка на Посолството.

Повече за лекторките:

Набила Шабир е британска журналистка от пакистански произход. В момента е редактор “Разговори” в The Correspondent, международна платформа, базирана в Амстердам. Докато работи за в. “Гардиън”, е част от екипа, който печели престижната British Journalism Award. Шабир е един от авторите на поредица от доклади за Reuters Institute for the Study of Journalism, които изследват развитието на дигиталните медии в Америка, Европа и Глобалния юг.

Снимка: Яра ван дер Велден/The Correspondent

Ирене Касели е кореспондент “Първите 1000 дни” в The Correspondent, международна платформа, финансирана от членски внос, където отразява теми като сексуалност, права на жените и ранно детско развитие. Преди да се присъедини към The Correspondent през 2019 г., в продължение на 15 години Ирене работи като мултимедиен репортер на свободна практика. Нейни материали, главно отразяващи събития в Латинска Америка, се публикуват в медии като Би Би Си, The Washington Post, The New York Times, The Guardian и Univisión. Автор е на глава в Unbias the News, книга за това как да направим журналистиката по-разнообразна. Тя е носител на редица награди за своята работа.

Снимка: Lise Straatsma/The Correspondent