Независимата платформа за проверка на фактите Factcheck.bg стартира със свой собствен сайт, където най-новата публикация хвърля светлина върху темата за защитата на християнското семейство като фасада за политическа агитация. Ще разберете какви неверни твърдения се използват за агитацията на крайно десни партии и организации с традиционна насоченост, както и кои са хората, които ги разпространяват. На новия сайт ще откриете и всички досегашни разследвания на дезинформационни кампании и проверени факти от екипа на Factcheck.bg, които първоначално бяха публикувани на сайта на АЕЖ-България.

Инициативата за проверка фактите има за цел да подпомага журналистите в усилията им да предоставят проверена и надеждна информация. Екипът на Factcheck.bg се ангажира с проверка на фактите, които са в основата на новини в медиите, изказвания и публикации в социалните мрежи.

Всеки гражданин може да подава информация за проверка към екипа на платформата. Твърдения, изпратени от читателите,  се проверяват в случай че има фактологична база, която да бъде проверена, както и ако е от обществена значимост.

Как работи Factcheck.bg?

Редакторите на сайта избират твърденията, които да проверяват, според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Едновременно с това екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми.

Factcheck.bg се ръководи от първото и основно правило в журналистиката – проверяване на фактите, проследяване на информацията, кой е източникът и какви са неговите мотиви.