Тридневен семинар за журналисти с фокус  върху темата как малцинствените групи се представят в аудиовизуалните медии, се организира в рамките на проекта “Медиен инкубатор 2021” на Гьоте-институт България.

Обучителният акцент на семинара, който започва на 2-ри октомври, е най-голямото етническо малцинство на Балканите – ромите, както и за жените от социално слабите слоеве на обществото. Той е насочен към млади журналисти и студенти от други социални и хуманитарни науки с интерес в областта на аудиовизуалните медии и в частност социалния репортаж.

Програмата включва ментори с разнообразен опит и поглед, сред които е Мария Черешева, журналист и част от екипа на АЕЖ-България. Нейната презентация е на тема „Не просто думи“. Езикът на омразата между правото и журналистическата етика“. Пълната програма на събитието и имената на лекторите ще намерите тук

Семинарът е придружен и от филмова програма от 2-ри октомври до 6-ти октомври в Дом на киното. Всички жители и гости на София имат възможност да видят специално изготвена селекция от шест филма, които разказват истории, свързани с живота на част от малцинствата в Европа. Програмата включва игрални филми от Румъния и Австрия, както и документални от България и Германия. Повече за филмовата селекция ще намерите тук.