sCOOL Media – национална платформа за ученици репортери

2555

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България) обявява новата си инициатива – sCOOL Media (Скуул медия) национална платформа за ученическа журналистика. Двуезичният сайт scoolmedia.com ще се превърне в място, на което ще бъдат публикувани едни от най-качествените журналистически материали, създадени от ученици от гимназиалния курс (8-12 клас).

sCOOL Media си поставя за цел да предостави национална видимост на най-добрите материали, създадени от ученици, така че младите журналисти от цяла България да могат да влязат във връзка помежду си и да достигнат национална аудитория, посочи Иван Радев от АЕЖ-България.

Платформата  sCOOL Media е отворена за всеки български ученик от 8 до 12 клас, който създаде достатъчно добър материал. Работата на авторите ще бъде разглеждана от опитен редакторски екип, който ще предлага обратна връзка и ще преценява дали материалът може да бъде публикуван. Всеки месец ще бъдат избирани автор и материал на месеца, а в края на учебната година ще бъдат наградени най-добрите млади журналисти. Голямата награда ще бъде летен лагер с вдъхновяващи лектори от САЩ и България, който ще се състои през юли.

Днес, 1 февруари, са публикувани  първите ученически материали, на тема “края на света”. Неотдавна в редица медии се появи информация, че краят на света ще настъпи именно на 1 февруари 2019, когато – твърдяха те – според “изтекла информация от НАСА” астероид ще удари Земята.

Решихме да поканим ученици да влязат в ролята на репортери и да си представят, че отразяват Апокалипсиса. Избрахме темата съвсем съзнателно, тъй като е свързана с феномена “фалшиви новини”.

“Получихме над 30 ученически материала, сред които има много добри попадения. Освен текстове, получихме няколко видео записа и дори един подкаст. Впечатли ни оригиналният подход на учениците и професионализма, с който бяха подходили. Щастливи сме, че част от материалите са плод на екипна работа, както и на сътрудничество с учител. Бихме искали да насърчаваме учениците да търсят подкрепа и да работят с връстници и учители, да се сработват, за да постигат по-добри резултати,” каза Радев.

Платформата е част от проекта „Медийна грамотност в класната стая“, който се осъществява от АЕЖ-България в партньорство с Българо-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и Фондация “Америка за България”.

А наградите за участниците са осигурени от издателство “Сиела”.

Стартът на sCOOL Mеdia e част от дните на медийна грамотност, организирани от Коалиция за медийна грамотност в образованието, част от която е АЕЖ-България. Повече на gramoten.li

За АЕЖ-България

АЕЖ-България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), която представена в над 20 европейски страни. АЕЖ е независима организация, обединяваща журналисти от всички национални секции. Ролята й е да подкрепя критичната журналистика в контекста на европейската интеграция, както и да защитава свободата на словото. Асоциацията е официален наблюдател към Съвета на Европа.

 За “Фулбрайт”

Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” е официално учредена на 9 февруари 1993 г. за срок от десет години по силата на двустранно споразумение между правителствата на САЩ и Република България. На 3 декември 2003 г. беше подписано ново безсрочно споразумение между двете правителства. Комисията е двунационална и се ръководи от Борд, който се състои от пет американски и пет български граждани. Те представляват основните държавни и обществени дейности: управление, образование, култура, изкуство и бизнес. Почетни съпредседатели на Комисията са американският посланик и българският министър на образованието и науката.Основната функция на Комисията произтича пряко от целите на програмата “Фулбрайт”. Тя се състои в администриране на академичния обмен на български и американски учени, специалисти, студенти, помощник- учители и професионалисти, както и в разпространяване на информация за възможностите за обучение, научни изследвания и преподавателска дейност в САЩ.

За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България“ е независима, непартийна и неполитическа американска благотворителна организация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие. Фондация „Америка за България“ подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Даренията, предоставени от Фондация „Америка за България“, развиват дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България. За повече информация: www.us4bg.org.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на авторите им и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.