Ethical Journalism Network (EJN) започва да издава ново годишно онлайн списание за медийна етика, като отправя настоятелен призив за силна и независима журналистика пред лицето на глобалните предизвикателства и промените в бранша.

Изданието, озаглавено „Спасяване на новините: Етика и борбата за бъдещето на журналистиката“, представя трудностите, пред които са изправени журналистите в страни като Йордания, Кения, Хондурас, Филипините и Южен Судан. То обхваща различни теми, свързани с медийната етика, включително безопасността, половата равнопоставеност, саморегулирането и технологиите, като разглежда някои от видовете натиск и възможностите, пред които са изправени журналистите в политически чувствителен контекст.

Редактор на списанието е Алън Ръсбриджър, британски журналист, бивш главен редактор на Guardian (1995-2015), в момента председател на Института за изследване на журналистиката Reuters.

В своята уводна статия Ръсбриджър настоява за по-високи етични стандарти:

„Преминахме от епохата на недостиг на информация до почти безкраен плурализъм. Само онези, които имат най-високи професионални и етични норми, ще се издигнат над морето от посредственост и злобата на деня и ще оцелеят.“

Пълното съдържание на списанието е достъпно тук.