Руската главна прокуратура обяви латвийския и холандския клон на телевизионния канал „Дожд“ за „нежелателни организации“. До 2022 г. редакцията на „Дожд“ се намираше в Москва, но се премести в чужбина след началото на руската инвазия в Украйна.

Ръководството на „Дожд“ съобщи, че от съображения за сигурността на зрителите събирането на дарения от Русия вече е закрито, а съществуващите абонаменти от руски граждани са отменени. По същите причини, зрителите, намиращи се в Русия, бяха призовани повече да не споделят връзки към материали на „Дожд“ в интернет. Включването в регистъра на „нежелателни организации“, освен всичко друго, означава, че руските граждани, които сътрудничат с телевизията, могат да бъдат изправени пред наказателно преследване.

Прокуратурата на Руската федерация смята, че телевизионният канал дискредитира руските власти, разпространява „недостоверни сведения“ за „специалната военна операция“, а също така подкрепя хора и организации, обявени за „чуждестранни агенти“, и разпространява материали от „нежелателни“ организации.

Служителите на „Дожд“ са обявени за „холандски и латвийски журналисти, които имат руско гражданство“, и са изброени имената на няколко известни журналисти, включени в регистъра на „чуждестранни агенти“.

Телевизия „Дожд“, основана през 2010 г., е една от най-големите и най-известни руски независими медии, критикуващи Кремъл. През август 2021 г. руските власти обявиха медията за „чуждестранен агент“, а след нахлуването на руските войски в Украйна блокираха уебсайта ѝ. През юни миналата година телевизионният канал получи лиценз в Латвия, но през декември латвийските власти отнеха лиценза поради „угроза за националната безопасност“. Въпреки това на журналистите бе разрешено да останат в страната. В началото на 2023 г. „Дожд“ получи лиценз за излъчване от Нидерландия. В Русия телевизията може да бъде гледана от YouTube.

През януари Главната прокуратура на Русия обяви за нежелателна организация онлайн изданието „Медуза“. Преди това в този списък бяха включени редакциите на онлайн изданията „Проект“ и „The Insider“.