Журналисти и медии от 12 държави са номинирани за годишните награди за свобода на медиите (Press Freedom Awards) на „Репортери без граници“, които ще бъдат връчени на 12 септември в Берлин. От основаването си през 1992 г. организацията отличава смели и независими журналисти от цял свят, чиято работа има голямо обществено влияние.

Много от номинираните журналисти са били изправени пред постоянни заплахи или са вкарвани в затвора по няколко пъти заради работата си. Въпреки това те продължават да информират за злоупотреба с власт, корупция и други престъпления. „Смелостта при следването на журналистически идеали е страхотна мотивираща сила за всички, които искат да се справят с най-важните предизвикателства на човечеството“, казва Кристоф Делоар, главен секретар на „Репортери без граници“.

Сред номинираните за наградите през тази година са руският разследващ журналист Игор Рудников, който стана обект на няколко нападения заради своите разследвания за корупция и злоупотреба с публични средства и бе арестуван заради работата си, виетнамската журналистка Фам Доан Транг, която бе пребита и вкарана в затвора няколко пъти заради своите статии в защита на човешките права, както и Паоло Боромети от Италия, който живее под постоянна полицейска защита поради смъртни заплахи от мафията.

Повече за журналистите и медиите, номинирани за наградите на „Репортери без граници“, може да прочетете тук.

снимка: Игор Рудников/Facebook