„Репортери без граници“ съди германски софтуерен производител заради износ на шпионски софтуер в Турция

744

„Репортери без граници“-Германия заедно с други неправителствени организации заведоха наказателно дело срещу германската компания FinFisher заради износ на шпионския софтуер FinSpy в Турция без експортен лиценз. Прокуратурата в Мюнхен, където се намира седалището на софтуерната компания, е започнала разследване по случая.

Код от FinSpy, открит на турски уебсайт, е повод за съдебния процес. Според „Репортери без граници“ турското правителство е инсталирало шпионския софтуер върху фалшива версия на турския опозиционен уебсайт Adalet. Докато оригиналният уебсайт на Adalet е имал за цел да координира действията на активисти по време на протестните шествия срещу президента Ердоган от лятото на 2017 г., фалшивата версия на сайта е предлагала на потребителите да инсталират мрежово приложение, което заразява устройствата им със зловредния софтуер FinSpy.

„Възмутително и недопустимо е, че германски шпионски софтуер се използва срещу журналисти и опозиционни гласове в Турция. Това още веднъж илюстрира недостатъците на европейския режим за износ на технологии за наблюдение и острата необходимост от реформирането му“, казва Кристиан Мир, изпълнителен директор на „Репортери без граници“-Германия.

След като бъде инсталиран на потребителското мобилно устройство, FinSpy предоставя на държавните органи достъп до телефонни и VoIP разговори, изтеглени файлове, екранни и други снимки, GPS данни, микрофони и данни за свързаност, както и до различни приложения. По тази причина то представлява голяма заплаха за активисти и журналисти, като осветява комуникацията им с колеги и източници.

Независими специалисти са направили криминалистична проверка на пробата от злонамерен софтуер, открита в Турция, и са стигнали до извода, че става въпрос за нова версия на FinSpy. Освен това, времевите маркери в кода показват, че той не би могъл да бъде написан или изнесен преди октомври 2016 г.

От 2015 г. европейските регулации, както и германският Закон за външна търговия, изискват компаниите да получават лиценз при износ на технологии за наблюдение извън ЕС. Германското правителство потвърди, че не е предоставило нито един лиценз за износ на такъв софтуер след 2015 г. При износа на FinSpy за Турция софтуерният производител е действал в явно нарушение както на германското законодателство, така и на регулациите на ЕС.

Документацията по делото може да намерите тук.

Снимка: NESA by Makers, Unsplash