45 журналисти са били убити във връзка с работата им в различни точки на света през 2023 г., показват данните на „Репортери без граници“ (RSF). Към 1 декември това е най-ниският годишен брой на убити журналисти от 2002 г. насам въпреки войната в Близкия изток.

Най-малко 13 журналисти са убити във връзка с работата им в Ивицата Газа от началото на войната между Израел и Хамас. Общият брой нараства до 56, ако бъдат включени всички журналисти, убити в Ивицата Газа (независимо дали във връзка със служебните им задължения). В момента 521 журналисти по света са задържани на произволни основания, свързани с професията им (спад с 8,4% спрямо 2022 г.).

„Сред цивилното население в Газа журналистите плащат висока цена. Отбелязваме, че броят на журналистите, убити във връзка с работата им, е много висок: най-малко 13 на такава малка територия. Подадохме жалба в Международния наказателен съд, за да установим фактите и до колко журналистите са били нарочни мишени. Изглежда, че в световен мащаб броят на журналистите, убити по време на работа или във връзка с работата им, рязко намалява – при това спрямо дълъг период от време. Причините за това? Мерките за сигурност в новинарските организации, обучението и предоставянето на защитни средства, предпазливостта, ефектът от борбата с безнаказаността, както и работата на междуправителствените организации. Работата на неправителствените организации несъмнено също оказва влияние.“

Кристоф Делоар, генерален секретар на RSF

По-малко убити журналистите при изпълнение на служебните задължения или във връзка с работата

Съгласно данните на RSF през 2023 г. общо 45 журналисти в света са били убити във връзка с работата им, което е с 16 по-малко спрямо 2022 г. (61). Това е най-ниският брой, регистриран от 2002 г. насам (33). През 2012 г. и 2013 г. бяха убити повече от 140 журналисти, главно заради войните в Сирия и Ирак.

Постепенният спад на броя на журналистите, убити във връзка с работата им през последните пет години, може да се обясни отчасти с подобряването на сигурността на журналистите и края на смъртоносните конфликти в Ирак и Сирия, където от 2003 г. до 2022 г. при изпълнение на служебните им задължения са убити общо около 600 журналисти. В мирно време по-силните мерки за защита на журналистическата работа, особено чрез законодателни средства, както и механизмите за борба с безнаказаността, обясняват по-малкия брой смъртни случаи.

Сериозен спад в броя на журналистите, убити в Латинска Америка

Въпреки че броят на убитите журналисти в Латинска Америка е намалял значително — от 26 през 2022 г. до 6 през 2023 г., работата като журналист в този регион все още не е безопасна, както показват неотдавнашните отвличания и въоръжени нападения в Мексико. Рекордното ниво на насилие, регистрирано в Латинска Америка през 2022 г., е довело до автоцензура, в резултат на което в региона се разпространяват информационни „черни дупки“, а организираната престъпност и корупцията оглавяват списъка с теми, които могат да струват живота на журналистите.

521 задържани журналисти: Беларус вече в топ 3 след Китай и Мианмар

Общо 521 журналисти ще посрещнат 2024 г. в затвора — в сравнение с 569 през 2022 г. За пореден път Китай е най-големият затвор за журналисти в света. Там са затворени 121 медийни служители (включително 12 в Хонконг и 42 в Синдзян). Това е почти една четвърт (23%) от общия брой на задържаните журналисти в световен мащаб.

Беларус на Александър Лукашенко, с все по-репресивната си политика, вече е една от трите държави, които задържат най-много журналисти: 39 (или със седем повече отколкото през 2022 г.). Беларус е и страната с втория най-голям брой задържани журналистки (10), нареждайки се веднага след Китай (14). През март тази година главната редакторка на закрития по-рано беларуски новинарски сайт Tut.by Марина Золотова и генералната директорка Людмила Чекина бяха осъдени на 12 години затвор.

По-ниският брой задържани журналисти в световен мащаб (с 50 по-малко към 1 декември 2023 г. в сравнение със същата дата през 2022 г.) може да се обясни отчасти с намаления брой журналисти, затворени в Иран (с 24 по-малко) и в Турция (с 23 по-малко). Това обаче не означава, че тези две държави не вкарват журналисти в затвора: една от техниките за тормоз на журналисти в Иран и Турция всъщност е да бъдат затваряни многократно. През 2023 г. общо 43 турски журналисти и 58 ирански журналисти са били известно време в затвора.

84 изчезнали журналисти, над една трета от тях са мексиканци

Мексико продължава да бъде страната с най-много изчезнали журналисти в света: 31 от общо 84. Всички те са обявени за изчезнали преди 2023 г., с изключение на фоторепортера Хуан Карлос Инохоса Виверос, който изчезна на 6 юли тази година.

 


Пълния годишен обзор на RSF може да прочетете тук.