Броят на журналистите, лишени от свобода в цял свят, достигна нов рекорд, съобщава „Репортери без граници“ (RSF). Общо 533 представители на медиите са били затворени през 2022 г. спрямо 488 през миналата година.

В Мианмар/Бирма журналистиката на практика се е превърнала в тежко престъпление след военния преврат през 2021 г., като 62 журналисти в страната днес са в затвора.

RSF Round-up 2022

Три четвърти от журналистите, лишени от свобода по света, се намират в Азия и Близкия изток. 18 журналисти, включително осем от Украйна, са затворени в Русия, където всички независими медии са забранени или преследвани.

„Диктаторските и авторитарните режими пълнят затворите си по-бързо от всякога“, каза Кристоф Делоар, генерален секретар на RSF.

По-малко от една трета от лишените от свобода представители на медиите по света са осъдени. Останалите две трети се намират в затвора без присъда, като някои от тях чакат делата си над 20 години.

57 журналисти са убити през 2022 г. спрямо съответно 48 и 50 в предходните две години. Осем журналисти са били убити, докато отразяват войната в Украйна, като петима от тях са от невоюващи страни.

Според RSF близо 80% от служителите на медиите, убити в света през 2022 г., са били целенасочени мишени във връзка със своята работа или темите, които отразяват, включително случаи на организирана престъпност и корупция.

Броят на жените журналисти в затвора също е най-висок за всички времена в световен мащаб, нараствайки от 60 на 78 спрямо 2021 г.

„Репортери без граници“ присъди наградата си за смелост на иранската журналистка Наргес Мохамади, която многократно е лежала в затвора през последното десетилетие.