Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването за действията на руските тайни служби по света, което донесе награда “Пулицър” за международна журналистика на  Ню Йорк Таймс. Победителите бяха обявени късно в понеделник вечер българско време. 

Вестник “Ню Йорк Таймс” спечели най-много награди тази тази година. Изданието бе отличено с  общо три “Пулицър”а: в категорията за разследваща журналистика бе отличена поредицата на Браън Розентал, посветена на условията, в които работят таксиметровите шофьори в Ню Йорк, много от които са били принудени да сключат заеми при заробващи условия; в категорията най-добра коментарна рубрика наградата отиде при  Никол Хана-Джоунс за есето ѝ “1619”, посветено на робството и на приноса на чернокожите за американската история; а в категорията “международна журналистика” победител е екипът, разработил поредицата “Скритата война на Путин”, посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. 

Част от този екип е и Боряна Джамбазова с нейния принос за  за журналистическото разследване на българска територия. През декември миналата година “Ню Йорк Таймс” пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на АЕЖ – България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Снимка: Здравко Йончев/АЕЖ