Протестът „Спрете гаврата с медиите“, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои. Оттеглянето на кандидатурата на Мартин Карбовски за член на СЕМ е правилно, но самата му номинация е поредно преминаване на червената линия. Издигането му показва, че има политици, които са готови на всичко, за да продължи медийната среда да затъва още и още, дезинформацията да доминира, пропагандата да разколебава доверието в демокрацията и европейските ценности. Дезинформацията убива, дезинформацията ни прави по-бедни, дезинформацията ни отнема свободите.
Събираме се в 18:30 ч. в петък от източната страна на парламента, в градинката на Свети Климент Охридски (между Народното събрание и Софийския университет). Донесете плакати. На тях може да не пише нищо, тъй като, както се казваше в онзи стар виц: “Протестирам с празен плакат, защото всичко е ясно”. Този виц вече е реалност в една европейска държава, а очевидно има политици, които работят той да стане реалност и тук. Но днес все още имаме свободата да протестираме с плакати с надписи или с такива без и никой няма да ни арестува. Нека се възползваме.
Протестът е символичен. Призоваваме за оставката на Тошко Йорданов от председателския пост на Комисията по култура и медии. Смятаме, че човек, номинирал Карбовски, или няма представа от това каква трябва да бъде журналистиката, или има лоши намерения. По тази причина, призоваваме г-н Йорданов да се оттегли.
Смятаме, че медийният сектор има много проблеми, които е добре да започнат да се решават веднага, а оставането на Тошко Йорданов начело на комисията ще е пречка това да се случи.
Асоциацията на европейските журналисти няма да толерира по никакъв начин език на омразата или обиди. Винаги трябва да внимаваме да не се превръщаме в онова, срещу което протестираме. Елате в 18:30 ч. в петък, за да покажете, че не сте безразлични и подкрепяте идеята за свободна, етична и професионална журналистика.