Дискусия на тема „Преброихме се, и какво от това?“ ще проведе Клубът на гражданския стопаджия. По време на ежемесечната среща ще бъдат обсъдени резултатите от националното преброяване и ще бъдат потърсени отговори на няколко въпроса:

  • Какво ни „казват“ от резултатите от преброяването? Освен намаляване на населението се отчитат и интересни данни за вътрешната миграция в страната и за най-засегнати от обезлюдяване области.
  • Какви мерки трябва да се предприемат за преодоляване на демографската криза – да върнем българите от чужбина, да насърчаваме раждаемостта или да подобрим средата?
  • Как гарантирането на социалните ни права (здравеопазване, образование, социални услуги и др.) влияе върху демографските процеси?

Водещ на дискусията:

Ирина Недева – старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти – България. Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, посткомунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.

Гражданската си позиция в дискусията ще сподели Благослав Михайов, основател на гражданската платформа Стража.

Включете се в срещата на гражданските стопаджии:

КОГА: 2 ноември от 17:30 ч.
КЪДЕ: София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер

Регистрация

Местата в залата са ограничени. Тези, които нямат възможност да се включат, могат да гледат дискусията на живо във Facebook. Правилата за участие ще откриете тук.Гражданският стопаджия се организира съвместно от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България. Ежемесечните срещи на Клуба на гражданския стопаджия ще се провеждат в дискусионен формат с водещ журналист, експерт по избраната тема и гражданин с позиция.