SOLD OUT – Местата за събитието са изчерпани. Благодарим за интереса!

Асоциацията на европейските журналисти – България в партньорство с Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ и посолството на Кралство Нидерландия в България организира практическо подкаст обучение.

Целта на семинара е не само да запознае участниците с основите на подкаст програмите, но и да им даде практически умения как да създадат свой собствен подкаст или какво може да подобрят, ако вече имат такъв. Ще научите основните принципи за това как да конструирате вашите аудио истории и как да задавате точните въпроси. Ще обърнем внимание и на технически елементи като записване на звук с добро качество, говорене пред микрофон или монтиране на материал.

Семинарът ще Ви срещне с опитни радио и подкаст създатели и експерти, сред които Моника Евстатиева, старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио (NPR). 

Събитието ще се проведе на 11 април 2023 г. в София. На 18 и 19 април участниците, които желаят, ще имат възможност да приложат на практика научените умения, като работят под ръководството на опитен продуцент, който ще им помогне да разработят свой собствен аудио проект. Някои от темите, които ще засегнем по време на семинара, са: как да записваме качествен звук или да монтираме аудио.

Събитието е безплатно, но местата са ограничени. Подборът на участниците ще се извърши на базата на попълнената кратка мотивация във формата за регистрация.

Обучението ще се проведе в София. Точното място ще бъде съобщено на одобрените участници.

Регистрирайте се тук.

 

Програма за обучението:

Вторник, 11 април

09:30 – 10:00  Регистрация и кафе

10:00 – 11:15  Подкастите на NPR с Моника Евстатиева

11:15 – 12:45  Говор пред микрофон с Мануела Манлихерова

12:45 – 13:00  Кафе пауза

13:00 – 14:30  Техники за интервюиране с Петър Георгиев

14:30 – 14:45  Кафе пауза

14:45 – 16:00  Как да разказваме истории в аудио формат с Ана Благова 

16:00 – 16:15  Кафе пауза

16:15 – 18:00  Основи на монтажа с Илиян Ружин

18:00 – 18:15  Практически проекти

Вторник и сряда, 18 и 19 април:

9:00 – 17:00  Участниците, които имат интерес, могат да се включат в специална работилница, включваща индивидуални сесия с опитен продуцент в студио.

 

Лектори:

Моника Евстатиева е старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио (NPR). Работила е и като старши редактор във в. „Ню Йорк Таймс“, където отговаря за създаването на нови радио програми. Преди това е част от екипа на редица програма на NPR като Morning Edition, Tell Me More и All Things Considered. През годините отразява редица теми, включително политически и екологични проблеми в САЩ, а журналистическата ѝ работа я отвежда в различни точки на света, сред които Западна Европа и Балканите, както и Русия и Украйна.

Петър Георгиев е български журналист, редактор в екипа на предаването „Панорама“ по БНТ. Автор е на документалния подкаст „Виктория“. Отразява събития от света на спорта и технологиите. Преди това е част от екипа на „По света и у нас“ в БНТ. По време на българското европредседателство Георгиев води предаването „#Европа“ на обществената телевизия.

Мануела Манлихерова е дългогодишен репортер, редактор и водещ в радиостанции с различни формати, сред които RFI. Член на борда на Европейската асоциация за обучение на журналисти за два мандата. Преподава радио и управление на медийно съдържание в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е гост-лектор в няколко европейски колежа.

Ана Благова една от създателките на „Градски детектив“ – български документален подкаст, който „разследва“ градския фолклор и формирането на културната и визуалната идентичност на градовете. Преди това е работила като културен репортер в Дневник.bg. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Илиян Ружин работи като музикален редактор, звукорежисьор и водещ в различни радио станции („Алма матер“, НЕТ, RFI, БНР) повече от 20 години. Автор е на подкаста „Фалшименто“. В края на 2019 г. създава студио, където записва и продуцира подкасти и аудио съдържание. От началото на 2022 г. е част от екипа на „Свободна Европа“.