Журналистика под прицел

„Целта на убийците на журналисти е да им запушат устите, да заглушат историите им, да заличат важните проблеми от обществено значение, така че гражданите да не ги чуят или прочетат за тях“, казва Жул Жирорда, заместник главен редактор на Forbidden Stories, неправителствена организация, която обединява десетки разследващи журналисти от цял свят.

Във втория епизод на „Перископ“ говорим за журналистиката под прицел през призмата на убийството на нидерландския репортер Петер де Фрийс. Ясно е защо журналистите са честа мишена, но какви са реакциите след подобни атентати както и какви мерки трябва да вземем политически и като общество, за да защитим журналистите – това са част от въпросите, на които търсим отговор. Разговаряме с нидерландския журналист Долф Рохманс, заместник главния редактор на проекта Forbidden Stories Жул Жирорда, както и с медийната специалистка Иглика Иванова.

Може да слушате подкаста ни във всички платформи или на сайта на АЕЖ – България, както и да ни последвате във Facebook, Instagram, Twitter.

Този подкаст е създаден с подкрепата на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“. Изразените мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно гледната точка на Фондация „Фридрих Науман“ и АЕЖ – България.

Подкастът на АЕЖ – България показва света на журналистиката отблизо.

Епизоди

Какво ново