Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам (28 септември).

В категория „Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” голямата награда „Златен ключ” бе присъдена на Илия Вълков, автор в сп. „Клуб Z” и член на Управителния съвет на АЕЖ-България. Той е отличен за дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване на актуални теми от обществен интерес. През последната година д-р Вълков отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчната амнистия за вероизповеданията.

Почетни грамоти в категорията за журналисти получиха Александра Маркарян от OFFNews – за разследването, което разкри порочни практики при надпланов прием на ученици в Софийската математическа гимназия, както и Лъчезар Лисицов, репортер на Flagman.bg и член на АЕЖ-България – за последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително при воденето на съдебни дела за получаване на информация от Прокуратурата на Република България и Народното събрание.

Подробности за церемонията и наградите, връчени от ПДИ в останалите категории, може да видите тук.