Броят на журналистите, убити в резултат на своята работа, се е увеличил над два пъти през 2020 г., показват данните на Комитета за защита на журналистите (CPJ).

Най-малко 30 журналисти са били убити по целия свят през тази година, като 21 от тези убийства са пряко свързани с работата на журналистите, в сравнение с 10 такива убийства през 2019 г.

CPJ все още разследва смъртта на 15 други журналисти, за да определи дали журналистическата им работа е била основният мотив. Тазгодишните данни обхващат периода от 1 януари до 15 декември 2020 г.

„Ужасяващо е, че убийствата на журналисти са се увеличили над два пъти през последната година и тази ескалация представлява неуспех на международната общност“, заяви Джоел Саймън, изпълнителен директор на CPJ.

Докато общият брой на убийствата се е увеличил през 2020 г., броят на смъртните случаи, свързани с въоръжени конфликти, е спаднал до най-ниското си ниво от 2000 г. в резултат от намаляващото насилие в Близкия изток и по-малкия брой командировани репортери вследствие на пандемията от коронавирус. Въпреки това, през 2020 г. поне четирима журналисти са убити, докато изпълняват служебните си задължения, отразявайки военните конфликти в Сирия и Афганистан.

Сред убитите в Афганистан е местната телевизионна и радио журналистка Малала Майванд, простреляна смъртоносно в автомобила си през декември.

В Иран властите екзекутираха журналиста Рухола Зам заради репортажите му за антиправителствени протести в страната през 2017 г.

Във Филипините са извършени най-малко три целенасочени убийства на журналисти през 2020 г.

Мексико остава най-смъртоносната за журналисти страна в Западното полукълбо с най-малко петима убити журналисти през тази година. CPJ разследва смъртта на още четирима мексикански репортери.