Какво е език на омразата? Как правото дефинира това понятие и какви са разликите с обидата и клеветата? Съществуват ли граници за свободата на изразяване  – в правен и етичен аспект? Защо посланията, отправени чрез медиите, се следят от обществото с особено внимание и чувствителност?

АЕЖ-България ви кани да потърсим заедно отговор на тези важни за професионалната ни общност въпрос по време на полудневното обучение “Езикът на омразата: не просто думи”. 

В рамките на събитието ще дадем конкретна дефиниция на понятието “език на омразата” и терминологията, свързана с него и ще се запознаем с българската и международната правна рамка в областта. Чрез реални примери от полето на журналистиката ще провокираме професионален диалог и авторефлексия на ниво етична журналистика, чиято цел е да изведем добри примери, практики и насоки, които да ни помагат, служейки ни като компас в работата. Ще запознаем участниците с разработения от екип от журналисти и експерти в областта на правото и психологията пътеводител “Не просто думи”, създаден с цел да ни улесни при отразяването на чувствителни теми. 

Водещи на събитието са  журналистите и членове на управителния съвет на АЕЖ-България Иван Радев и Мария Черешева, а специален гост-лектор ще бъде д-р Симона Велева, юрист и експерт по конституционно и медийно право. Обучението ще се проведе на две дати – на 28 юни от 16:00 часа (онлайн) и на 29 юни от 16:00 до 20:00 часа в Пловдив на  адрес: ул. „Христо Г. Данов“ 20 (читалище „Шалом Алейхем 1945 г.“, голям салон)

Запишете се за участие, като попълните този формуляр за обучението на живо в гр. Пловдив или този, ако предпочитате дистанционната форма. 

Обученията са част от проекта “Не просто думи”, или “Not Just Words”, в който с нашите партньори от GLAS Foundation, Bilitis Foundation и Организация на евреите в България „Шалом“ обединяваме усилия, за да създадем среда, която противостои на речта на омразата. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство“ (2014–2020) на Европейския съюз.