Издателство „Вакон“ и Институт Сервантес-София ви канят на премиерата на книгата „Бял прах“. На събитието в София ще присъства и авторът – испанският разследващ журналист Начо Каретеро.

По време на премиерата Начо Каретеро ще разкаже за едно от най-мащабните журналистически разследвания, свързани с трафика на наркотици в автономната област Галисия (Североизточна Испания) през 80-те и 90-те години на ХХ век. Историята е описана в книгата, която се превръща в бестселър веднага след издаването й в Испания през 2015 г. Освен със своите безпрецедентните разкрития, „Бял прах“ става известна в Испания и като Забранената книга.

През февруари 2018 г. тя оглавява списъка на най-продаваните книги в Испания, а интересът към нея е продиктуван от безпрецедентната мярка на испанския съд за конфискацията и изтеглянето й от пазара във всички формати. Мярката е наложена след обвинение към автора и издателите от страна на Хосе Алфредо Беа Гондар – бивш кмет на община О Грове в Галисия. Искът е за клевета и обида заради споменаването му като участник в акция, свързана с трафика на дрога.

Начо Каретеро е един от най-известните разследващи журналисти в Испания. В началото на своята журналистическа кариера работи в различни вестници, а скоро след това започва да упражнява професията си като автор на свободна практика. Публикува свои разследващи материали в „Ел Еспаньол“ и „Ел Мундо“. Писал е за геноцида в Руанда, за епидемията от ебола в Африка, за войната в Сирия. В момента е разследващ журналист в „Ел Паис“. Неговото журналистическо разследване за галисийския трафик на наркотици се превръща в едно от най-коментираните и значими разследвания и го изстрелва в челните редици на международната журналистика.

Книгата „Бял прах“ описва цялото разследване и се превръща в бестселър, издаван на десетки езици. През 2018 г. по книгата е заснет телевизионен сериал, излъчван по Antena 3, а Начо Каретеро е негов сценарист.

Българската премиера на книгата „Бял прах“ от Начо Каретеро ще се състои на 5 ноември 2019 г. от 18:30 ч. в Институт Сервантес-София (ул. „Света София“ 3). Събитието се провежда със съдействието на Институт Сервантес-София и Посолството на Кралство Испания.