Иран арестува още три журналистки, с което броят на задържаните жени, работещи в медии, достигна 16, съобщава „Репортери без граници“ (RSF). Общо 55 журналисти са били арестувани за дейности, свързани с тяхната работа, след началото на протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини през септември 2022 г. 26 от тях все още са затворени, а останалите са освободени под гаранция в очакване на присъда.

Мелика Хашеми от онлайн изданието Shahr News Agency е извикана на разпит в известния затвор „Евин“, като след влизането ѝ там на 21 януари всякаква връзка с нея е изгубена. На следващата сутрин, 22 януари, в същия затвор са задържани Мехнуш Зарей и Саиде Шафиеи. С тези три нови ареста в рамките на по-малко от 48 часа иранското правителство продължава репресиите си срещу журналистки. Общо 25 от 55-те журналисти, задържани от началото на протестите на 16 септември, са жени.

Мехрноуш Зарей, журналистка на свободна практика, сътрудничила на различни издания, сред които ILNA, ISKA и Chelcheragh, е арестувана пред дома си в Техеран. Според информационната агенция HRANA представителите на силите за сигурност, пристигнали в дома ѝ, не са се легитимирали. След като са претърсили помещението и са конфискували цифровите ѝ устройства, те са арестували журналистката и са я откарали в затвора „Евин“. Причините за нейното задържане също са неизвестни.

Същата сутрин, на няколко километра разстояние, гвардейци арестуват Саиде Шафиеи, журналистка на свободна практика, сътрудничила на Donyaye Eghtesad, Shargh и Insaf News. Нейният съпруг съобщи в Twitter, че тя е била задържана от силите за сигурност в неделя сутринта и се е обадила по телефона на следващия ден по обяд. Има сведения, че Саиде е обвинена в „пропаганда срещу системата и действия срещу националната сигурност“.

От началото на 2023 г. досега властите са арестували осем журналисти заради тяхната журналистическа дейност. Четири от тях по-късно са освободени под гаранция в очакване на присъда.

Фотографът Ахмад Халабисаз, който прекара 27 дни в затвора в първите дни на протестите, обяви на 16 януари, че е осъден на две години в затвора „Евин“. На 17 януари журналистът Алиреза Хошбат, който бе арестуван на 22 септември и освободен под гаранция след 94 дни, получи присъда от пет години затвор, в допълнение към още една година за участие в „пропагандни дейности“ срещу режима.