Мария Милкова е новият главен редактор на сайта за ученическа журналистика sCOOL Media.

Мария Милкова е журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои от най-големите медии в България. Социалните теми и по-специално тези за образованието и младежите винаги са били във фокуса на работата ѝ, за което тя два пъти става носител на престижната награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Това е едно и от нейните вярвания в професията – журналистиката трябва да е за хората, затова се фокусира в истории за отделния човек.

„Винаги съм вярвала, че журналистиката може да бъде повече полезна от колкото да вреди. Въпросът е как я използваш. Искам да покажа това на младежите“, заяви Мария по повод на избора ѝ да застане начело на ученическата платформа sCOOL Media.

Кариерата на Мария Милкова започва в голям национален всекидневник, а от 2012 до 2018 г. е журналист в „Нова телевизия“ в едни от най-гледаните публицистични предавания – сутрешния блок „Здравей, България“, съботно-неделния „Събуди се“, както и в „Новините на Нова“. Автор е на многобройни документални филми за медията в изданието „Темата на Нова“.

От 2018 г. Мария Милкова работи на свободна практика и се занимава с продуциране и създаване на филми и видео съдържание. От 2019 г. е автор на видео истории за Deutsche Welle.

Всички автори на sCOOL Media и младежи с интерес към журналистиката са поканени на първата редакционна среща с Мария Милкова, която ще се проведе онлайн на 28 февруари в 18:30 ч. Регистрирайте се за срещата до 12:00 ч. на 28 февруари на този линк.

Новият главен редактор на sCOOL Media поема позицията от Мария Черешева, която ще продължи да развива обучителните проекти на АЕЖ-България и остава свързана с авторите на sCOOL Media като техен първи редактор и ментор по пътя им към журналистиката.