Млади журналисти от Европа могат да се включат в обучение за репортери и редактори в рамките на ежегодната конференция M100 Sanssouci Colloquium, която ще се проведе от 9 до 18 септември 2019 г. в Потсдам, Германия.

M100 Young European Journalists Workshop (M100YEJ) е насочен журналисти на възраст между 18 и 26 години от ЕС, страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Украйна и Молдова) и Русия. Освен усъвършенстването на практически и теоретични знания, свързани с журналистическата работа, семинарът се стреми да създава дългосрочни професионални контакти между участниците.

Темата на тазгодишното обучение е „Четене в дигиталния свят – иновативна журналистика“. Лекторите ще представят различни концепции за цифрова трансформация в медийните организации и ще обсъдят ролята на печата в ерата на цифровите новини. Тъй като технологичното развитие поставя нови рискове, ще бъдат обсъдени и ограниченията на цифровата журналистика.

M100YEJ дава възможност за международна и интердисциплинарна работа в мрежа на участниците от различни европейски страни и по този начин предоставя уникална възможност за стартиране на собствени трансгранични медийни проекти. За тази цел младите журналисти ще имат възможност да представят идеите си на потенциални финансови партньори. След края на обучението участниците ще присъстват на международната медийна конференция M100 Sanssouci Colloquium. В нея водещи европейски редактори, коментатори и собственици на медии заедно с ключови обществени фигури ще обсъдят ролята и влиянието на медиите в международните отношения, насърчаването на демокрацията и свободата на словото.

Крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2019 г.