Институтът за изследване на журналистиката Reuters към Оксфордския университет издаде нов доклад и наръчник на тема „Уроци по иновации: Как международните новинарски медии се борят с дезинформацията чрез журналистика с мисия”. Главният автор Джули Поети, старши научен сътрудник в Института Ройтерс, е прекарала един месец в нюзрумовете на Rappler, Daily Maverick и The Quint – три дигитални новинарски медии във Филипините, Южноафриканската република и Индия. Докладът представя наблюденията на Поети като участник в новинарския процес заедно с над 40 интервюта с редактори, журналисти и експерти по цифрови технологии.

Наръчникът идентифицира девет урока по иновации в журналистиката, потенциално приложими за всяка новинарска организация, която се стреми да подкрепя устойчивите иновации и да се бори с дезинформацията:

  1. Ясната мисия помага за фокусирането на иновациите.
  2. Журналистиката с мисия може да разделя публиката, но това не означава партизанщина.
  3. Промяната на позициите в отговор на криза може да бъде иновационен знак.
  4. Аудиторията може да бъде част от иновациите в журналистиката.
  5. Отразяването на новини може да стимулира организационните иновации.
  6. Иновациите изискват инвестиции в нови умения, инструменти, техники и обучение (без значение колко ограничени са ресурсите).
  7. Иновациите могат да бъдат базирани на основни ценности, но също така изискват постоянно преразглеждане на необходимостта от по-фундаментална промяна.
  8. Иновациите трябва да бъдат споделени в цялата информационна организация, за да се избегне изолирането.
  9. С ясна мисия е възможно да се прави значима и иновативна журналистика за голяма аудитория, дори и при ограничени ресурси.

“Lessons in Innovation: How International News Organisations Combat Disinformation through Mission-Driven Journalism” (PDF)