Конкурсът за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се проведе за единадесета поредна година. Церемонията по връчване на наградите се състоя на 5 декември 2022 г. в Литературен клуб „Перото“ в София. Отличените получиха „стъклената круша“ – символ на конкурса, и грамота.

Професионално жури оцени общо 129 журналистически материала, появили се в медийното пространство между 11 септември 2021 г. и 11 септември 2022 г.

Голяма награда

Носител на Голямата награда е Стоян Георгиев (БТВ Медиа Груп) за филма си „Свидетелства от Буча“, който разказва от първо лице за трагедията в украинския град.

Пишещ журналист
40 изпратени материала от 15 журналисти

Първо място – Борис Митов („Свободна Европа“) за два негови материала: Някой се е вързал и Как един пикап разкри връзка между „Осемте джуджета“ и Младен Маринов.

Второ място – Николай Лавчиев („Свободна Европа“): Поведението на политиците е безумно. Как „Марица Изток 2“ чака края на въглищата.

Трето място – Георги Караманев („Дигитални истории“): От микрофона в БНР до черната дъска във „Факултета“.

Журналист от електронна медия
49 изпратени материала от 24 журналисти

Първо място – Глория Николова („Нова телевизия“): Последна спирка „НенужниТе“, разказ за социалните домове за хора с умствена изостаналост и психични разстройства.

Второ място – Габриела Андреева (БТВ Медиа Груп): Мъж умира след побой в старчески дом без лиценз.

Трето място – Мария Цънцарова (БТВ Медиа Груп): За кои депутати ваксините са експериментална течност. А всъщност са имунизирани.

Снимащ журналист
11 изпратени материала от 5 журналисти

Първо място – Александър Осиченко (БТВ Медиа Груп), като специален пратеник на БТВ в първите дни на войната в Украйна, с материал, заснет в рамките на мисията, разказ за ужаса на войната.

Второ място – Димитър Василев („Нова телевизия“): Последна спирка: „НенужнитТе“, разказ за домовете за психично болни и умствено изостанали у нас.

Трето място – Иван Филчев (БТВ Медиа Груп): Битката за Одеса: Как градът се готви за отбрана?.

Журналист-надежда (млад журналист)
13 журналисти, изпратили 29 материала

Първо място – Йоан Запрянов (в. „Капитал”): От 4 до 7 часа е война. Технология на купения вот в област Разград.

Второ място – Кристиян Юлзари („Евронюз България”): Къде отиват парите от хазарта и има ли злоупотреби в спортното министерство.

Трето място – Татяна Йорданова (БНТ): Какви са наказанията за рецидивистите на пътя в Европа?.

За конкурса

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. в памет на журналистката Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ. В досегашните 10 издания на конкурса са номинирани над 660 журналисти с повече от 1130 материала. Наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика както в гилдията, така и сред широката общественост, и се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти. През годините са правени различни промени в категориите на конкурса, отразяващи тенденциите в развитието на журналистиката у нас.