Книговище.бг търси журналисти, които биха искали да допринесат за изграждането на медийно и граждански грамотни млади българи, като създават журналистически материали по важни теми на съвременния свят за деца в най-ранна училищна възраст.

Книговище.бг – платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата – започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7- до 14-годишна възраст. В нея – на език ясен и достъпен за 7-8 годишните и по-големите им приятели – ще се пише по всякакви важни теми на съвременния свят, за събития, случващи се в България и по света, ще се въвеждат основни идеи и проблеми на съвременния свят – на демокрацията, икономиката, здравните системи, културата, глобализацията и т.н. Статиите ще се публикуват на www.knigovishte.bg, в специално създаден модул, а към тях ще има кратки въпросници в духа на Книговище, които насърчават децата да осмислят прочетеното.

Книговище организира серия от кратки онлайн семинари, в които ще бъдат обсъдени спецификите на сериозното журналистическо писане за деца. Предназначени за български журналисти, които биха искали да се включат в създаването на сериозна журналистика за деца, семинарите ще бъдат водени от чужди журналисти с опит в жанра, като напр. автори в Dein Spiegel (детското издание на DerSpiegel). Успешно преминалите това обучение се ангажират дългосрочно и регулярно да създават статии за Книговище, както и въпросници към тях (между 1 статия на седмица и 1 статия на месец, съответно с кратки въпросници към тях, като заплащането за авторите ще бъде на база брой публикувани материали). 

Включи се и ти! Изпрати преди 31 януари 2021 г. кратко мотивационно писмо и автобиография (моля, отбележи кои езици владееш и в обучение на кои от тях би могъл пълноценно да участваш) на адрес [email protected].

Първият онлайн семинар ще се проведе на 16 февруари 2021 г. от 10:00 до 12:30 ч. с водещ Бетина Щибел, съосновател на изданието на DerSpegel за деца DeinSpiegel.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Роберт Бош“ и сътрудничеството на Асоциацията на европейските журналисти, Посолството на САЩ в София, Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ и медийната програма на Фондация „Конрад Аденауер“.