Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема „Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации“ от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

Обучението е подходящо за журналисти от всички ресори. То ще представи различни цифрови инструменти и техники в разследващата журналистика.

Курсът е разделен на четири модула, обхващащи: използване на социални медии и обществена информация, за да се разследва кой стои действително зад даден профил в социалните мрежи; техники за мониторинг, разследване и търсене в социалните мрежи, както и проверка на изображения и видеоклипове; как да се разследват и анализират съдържанието и административните данни (публичните записи) на уебсайт; основи на мрежовия анализ и приложението му при цифрови разследвания.

Инструктори на курса ще бъдат Бренди Задрозни (NBC News), Джейн Литвиненко (BuzzFeed News), и Джоана Уайлд (Bellingcat).

Курсът е достъпен за всички регистрирани потребители. Сертификат за преминаването му се издава по желание срещу 30 щатски долара.

Повече информация и възможност за регистрация може да намерите тук.