Конфликтът между Израел и Хамас, който започна на 7 октомври с безпрецедентно нападение над израелски граждани и продължава с обявената от Израел война, включваща въздушни удари по блокираната ивица Газа, взима все повече жертви и сред журналистите.

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) проучва всички съобщения за убити, ранени, задържани или изчезнали журналисти по време на войната, включително и за тези, които са пострадали, след като военните действия се разпространиха в съседен Ливан. Към днешна дата най-малко 23 журналисти са сред загиналите след 7 октомври.

Пред особено високи рискове са изправени журналистите в Газа, които отразяват конфликта в условията на опустошителни въздушни удари, нарушени комуникации и значителни прекъсвания на електрозахранването.

Потвърдените от CPJ жертви към 23 октомври 2023 г.:

Комитетът за защита на журналистите разследва и множество непотвърдени съобщения за други убити, изчезнали, задържани, пострадали или заплашвани журналисти, както и за нанесени щети на медийни офиси и домове на журналисти.

„CPJ подчертава, че журналистите са цивилни лица, които извършват важна работа по време на криза и не трябва да бъдат обект на нападения от страна на воюващите страни. Журналистите в региона правят големи жертви, за да отразяват този сърцераздирателен конфликт. Всички страни трябва да предприемат мерки за осигуряване на тяхната безопасност“, заяви Шериф Мансур, координатор на CPJ за Близкия изток и Северна Африка.

Допълнителна информация за жертвите може да намерите тук.