Асоциацията на европейските журналисти – България настоява МВР и прокуратурата да започнат разследване, което да установи дали е имало заплаха срещу журналиста от Българската национална телевизия Иво Никодимов и кой е нейният източник. Самият Никодимов обяви, че е получил съобщение посредством платформа за мобилна комуникация със съвет да не ходи в Борисовата градина и да се опитва винаги да се движи сред хора. 

Това би могло да се тълкува като заплаха, предвид факта, че преди близо три години Никодимов съобщи, че е бил нападнат от неизвестни в Борисовата градина. АЕЖ още тогава поиска пълно разследване и сега настояваме правоохранителните органи да разкрият докъде е стигнало следствието, има ли разкрит извършител и предаден ли е на съд. 

За съжаление, през последните седмици имаше и друг случай на заплахи срещу журналист. Николай Стайков от Антикорупционния фонд обяви, че е бил обект на телефонен тормоз, който би могъл да се изтълкува като смъртни заплахи, а собственото му жилище и това на негови роднини са били вандализирани. Стайков и АКФ свързаха случилото се,  с разследването му “Осемте джуджета”, уличаващо високопоставени представители на прокуратурата и други влиятелни фигури. АЕЖ настоява за задълбочено разследване и на тези заплахи.