Асоциацията на европейските журналисти – България организира практическо обучение с гост-лектор Атар Мирза, репортер в американския вестник Washington Post.

През 2020 г. американското издание Washington Post създава отдел за разследване с видео и изображения (Visual Forensics), който се занимава с проверяване и изследване на различни източници онлайн, за да установи достоверността на дадена информация. Оттогава насам екипът използва тези иновативни методи за основа на редица материали или да обогати и доразвие водещите теми, които отразява. Някои от публикациите печелят и награди, включително „Пулицър“.

Тази работилница ще ви запознае със следното:

  • техниките, които Washington Post използва, за да верифицира видеа и снимки онлайн;
  • подходите за намиране на допълнителна информация, базирана на геолокация и данни с отворен код;
  • как да визуализирате наученото по ясен и разбираем за аудиторията начин.

Повече за лектора: 

Атар Мирза е репортер на американския вестник Washington Post, със специален фокус върху графичния дизайн. Той е носител на редица престижни награди. Мирза е един от основатели на екипа за разследване с видео и изображения (Visual Forensics), като в момента специализира в областта на цифровото моделиране, картографирането, визуализацията на данни и интерактивното разказване на истории. Той създава визуалната концепция за работа на отдела, както и план за управление на данни и проверка на информация онлайн. Мирза е автор на карта с маршрута и движенията на участниците в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., един от материалите, за които вестникът е отличен с награда „Пулицър“ за журналистика в услуга на обществото. Преди да се присъедини към Washington Post, е работил като видео журналист в американския всекидневник Wall Street Journal и като аниматор в списание Atlantic.

Събитието ще се проведе на 15 ноември 2022 г. от 10:00 ч. в София на ул. „Цар Калоян“ 8, ет. 5, в офиса на фондация „Фридрих Науман“ и ще е с продължителност два часа и половина. Работният език ще е английски.

Таксата за участие в работилницата е 50 лв., а местата са ограничени. Студентите, желаещи да участват в обучението, ползват 50% намаление. Регистрирайте се на: https://bit.ly/3gyy731

Резервирането на място в обучението се счита за успешно след заплащане на таксата за участие. Моля, заплатете участието си на следната банкова сметка:

Получател: АЕЖ ЕООД 

IBAN: BG36BPBI79401090254801 

Банка: Пощенска банка

SWIFT код (BIC): BPBIBGSF

Основание: Такса обучение и имена на участника

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. 

Регистрация