Образователният проект TruthBuzz към Международния център за журналисти (ICFJ) ще бъде домакин на уебинар, посветен на темата за чат приложенията и журналистиката.

Семинарът, организиран в партньорство с Dow Jones, ще се проведе на 22 август 2019 г. Той e насочен към журналисти, които искат да научат повече за това как чат приложения като WhatsApp се употребяват за разпространение на фалшиви новини и дезинформация.

В семинара ще участват експерти, работещи в сайтовете за проверка и откриване на фалшиви новини PROTO (Индия) и Aos Fatos (Бразилия). Те ще обсъдят как изследват природата и разпространението на дезинформация в своите страни, които бяха повлияни от широкото използване на частни платформи за съобщения по време на последните предизборни кампании.

Уебинарът ще бъде потърси отговори на въпроси като: „Как редакциите трябва да се отнасят към приложенията за чат в своята ежедневна работа?“, „Как журналистите могат да намалят риска, когато работят с тези платформи?“, „Какви са проблемите по отношение на журналистическата етика и поверителността при използването на чат платформи?“.

Регистрацията за събитието е безплатна.

Снимка: TeroVesalainen (Pixabay)